Преди дни Министерство на финансите публикува на сайта си проект на закон, с който се предвиждаше общините да получат право да облагат доходите на гражданите с постоянен адрес на територията на общината с между 0 и 2%, освен данъка 10%.

Цветанов благодари на Министерство на финансите (МФ), че преди да бъде внесен проектозакона за разглеждане в МС, е бил качен на сайта на ведомството и са се провели съответните консултации и дебати.

Това, което имаме като разговори през последните няколко дни, е, че имаме леки различния с МФ и смятам, че Владислав Горанов проявява абсолютно пълна конструктивност”, посочи Цветанов, но уточни, че след разговори с техните кметове са стигнали до извода, че ПГ на ГЕРБ няма да подкрепи внесеното предложение, предаде "Фокус".

По този начин то няма да фигурира в проектозакона, който ще се разглежда от Министерски съвет.

ПГ на РБ се отнася без симпатии към тази идея, надеждата ни е предложението да не влезе в пленарната зала, а само консенсусни предложения, подкрепени от консолидирано, единно мнозинство, обясни междувременно позицията на групата съпредседателят й Радан Кънев. И добави, че в момента предложението е в рамките на обществено обсъждане като подчерта, че хубавото в случая е, че това става на един по-ранен етап, а не когато влезе в деловодството на НС.

По останалите данъчни идеи за промени в законодателството обаче текат обсъждания.

Други данъчни промени са на ход

Според председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова трябва да се вдигне прагът за стоки за служебно ползване, за които компаниите, регистрирани по ДДС, ще бъдат задължени да информират НАП, ако те могат да се ползват и за лични нужди.

Съвсем редовна практика напоследък е на името на фирмата, купувайки автомобили с над 5 места, да се ползват данъчни кредити и след това да се ползват данъчния кредити и за поддръжката на колата - бензин, ремонти, обясни Стоянова, цитирана от БТА.

Естествено е, добави тя, през част от времето автомобилите да се ползват и за частни нужди. Съвсем нормално, по думите й, в тези случаи, каквато е и европейската практика, държавата да каже - "част от ДДС не е във връзка с облагаемата ви дейност и не е редно да я ползвате".

Друг е въпросът дали този праг трябва да е 700 лв. , смятам, че той трябва да се вдигне сериозно, за да има необходимия за бюджета ефект, отбеляза председателят на бюджетната комисия. Трябва да се съсредоточим върху по-едрите неща за двойно ползване, може би над няколко хиляди лева, уточни Менда Стоянова.

БСП  срещу данъчните идеи на МФ

От БСП определиха предложените от Министерството на финансите промени в данъчните закони като абсурдни и неприемливи и настояха да бъдат оттеглени.
Според изчисленията на социалистите ефектът за бюджета от възможност всяка община да увеличи с до 2% ДОД  няма да е повече от стотина милиона лева.

Против сме експерименти в България с неясен за правителството резултат и с тежки макро- и микроикономически ефект, коментира пред журналисти в парламента депутатът от "БСП лява България" Румен Гечев.

"Такъв подход общините да налагат данък върху доходите е уникален за ЕС. Такива локални данъци върху доходите има само в страни с федерална структура като САЩ, Канада и Германия", посочи той.