По думите му случаят "Алексей Петров" е доказателство за това, предаде БНТ. Той изтъкна, че българската полиция и органите на реда в другите страни-членки на Европейския съюз работят по идентичен начин.
"Разликата е в съдебната система. Българската съдебна система освобождава задържаните заради болест или други тежки състояния, докато в останалите страни-членки на ЕС престъпниците получават бързи и справедливи присъди", категоричен бе той по повод освобождаването на Петров под домашен арест.

По-късно Софийският апелативен съд (САС), чийто състав освободи Алексей Петров, излезе със специална декларация, в която се казва, че „в правова европейска държава, каквато България претендира да е, са недопустими изявления от страна на вътрешния министър, според който “съдиите са подложени на огромни изкушения” и "когато зашумолят парите, нещата се променят в друга посока”. Това Цветанов каза вчера пред БНТ.

Съдът работи единствено по закон и доказателствени материали. За него не са от значение изрази като “знакови фигури”, както и прякори, наименования на полицейски акции или публични изявления, насочващи общественото мнение в една или друга посока“.

Тиражирането на слухове за възможни подкупи на магистрати имат негативно влияние върху българските граждани, както и върху облика на страната в международен аспект, се казва още в декларацията.
„Ръководството на САС категорично възразява срещу опитите за натиск и внушенията, правени в общественото пространство, че решенията на магистратите, работещи в съда, са повлияни от фактори, които не са свързани със закона и доказателствата представяни по всеки отделен случай“, се заявява в декларацията, подписана от председателя на САС Веселин Пенгезов. От съда заявяват още, че всички данни за вземането на подкуп, може и трябва да бъде незабавно разследвани от МВР и прокуратурата и че законът не пази от наказателно разследване нито един магистрат.

Цветан Цветанов коментира и твърденията, че Алексей Петров му е помагал да събира пари за предизборната кампания на ГЕРБ миналата година, както и че целта на операция "Октопод" е била да прикрие собствените му следи в афера за 1 млн. евро. В днешния брой на в. "Галерия", който се смята за близък до бившия съветник в ДАНС, той разказва, че по времето на Бойко Борисов като кмет на София към общината се е обърнал бизнесмен, представител на голям белгийски фонд, който предложил да изгради система за сигурност в софийското метро. За да реализират инвестициите, белгийците поискали 1 млн. евро гаранция от общината. После въпросните пари изчезнали от сметката. Според Петров по случая има материали в прокуратурата, но той самият разполагал с такива документи и целта на Цветанов била да ги прикрие.

"Алексей Петров може да говори каквото иска. Съвсем нормално е човек, който очаква да приключи неговото разследване за рекет, изнудване, пране на пари, да говори по този начин", заяви в отговор вицепремиерът, цитиран от БТА.
Той добави, че компромати срещу него е имало и през 2009 г. преди изборните кампании за Европейски парламент и за Народно събрание. По думите му такъв подход се очаква и сега.
"Ще чуя много неща и за себе си, и за съпругата си, това не ме притеснява", допълни Цветанов.

"Влязъл съм в политиката случайно, но искам, когато изляза, да не се срамувам от това, което съм правил. 20 г. държавата се е управлявала по този начин - с рекет, изнудване, връзки и обвързаности, различни начини да се манипулира общественото мнение", добави той.