Присъдата е по второто дело срещу него, което приключва на първа инстанция и може да бъде обжалвана, предаде БТА.

Според обвинителния акт бившият вътрешен министър е написал "Не!!!" на шест искания върху съдебно разрешение за подслушване на бившия началник на звеното на ГДБОП във Велико Търново Орлин Тодоров, каквото правомощие няма по закон.

Прокуратурата поиска три години условна присъда с 5 години изпитателен срок, както и да не заема държавна длъжност за три години, защото престъплението не е тежко.
Съдия Тони Гетов мотивира по-тежката присъда обаче с факта, че като държавник Цветанов е трябвало да брани законността, а не обратното, съобщи OffNews.

Цветанов твърди, че не е подписал използването на специални разузнавателни средства (СРС) срещу Тодоров, за да не се разконспирират способите и средствата при прилагането им. За това е бил посъветван от бившия главен секретар на МВР Калин Георгиев.

На едно от съдебните заседания Орлин Тодоров заяви, че е знаел, че срещу него ще бъдат използвани СРС-та от бивш служител на полицията в Търново.

При закрити врати бе представена справка от прокуратурата във Велико Търново, от която трябваше да стане ясна датата, на която е образувано производството срещу Тодоров. Съдът държеше на нея, за да е сигурно, че исканията за подслушване не са направени, преди да е образувано производството.
Пледоариите бяха засекретени.

Цветанов коментира след заседанието, че съдът е подложен на натиск и присъдата му била поръчана, предаде БНР.

Обясни, че неговият германски адвокат Ханс Петер Ул, който е депутат в германския Бундестаг, от свои източници научил, че съдът бил подложен на натиск за изхода от делото.

На въпрос дали ще сезира институциите за нарушения, за които има информация, Цветанов отговори: "Какви институции?"
На реплика от журналисти: "Главния прокурор", отговори: "Вие се шегувате".

На 26 май СГС оправда Цветанов по обвинение за длъжностно присвояване.
Според прокуратурата в нарушение на закона той е позволил изплащането на 50 хил. лв. обезщетение на Орлин Тодоров.

В петък се очаква да започне и трето дело срещу Цветанов. По него той е обвинен, че не е оказал контрол върху службата за подслушване в МВР.