Така, седмица след като Софийският градски съд взе същото решение, това направи и апелативната инстанция, съобщи БТА.

Прокуратурата поиска Цветан Гунев да бъде отстранен от поста си, за да не повлияе върху свидетели. Той е началник на управлението "Банков надзор" в БНБ и е разследван за престъпление по служба. Според държавното обвинение, Гунев не е упражнил контрол върху дейността на КТБ. Обвинението разследва и източването на КТБ чрез присвояването на 206 млн. лева.

До миналата седмица Гунев, който е първият обвиняем по аферата "КТБ", беше в отпуск, но той изтече и затова от прокуратурата поискаха да бъде отстранен от длъжност.

Апелативните магистрати обаче прецениха, че фактът, че Гунев е обвинен във връзка с аферата КТБ, не е достатъчен, за да се иска отстраняването му, съобщи БНР. Те разкритикуваха държавното обвинение за това, че не е предоставило никакви доказателства, че ако остане на поста си, Цветан Гунев ще се опита да въздейства на свидетели. За съда са нужни факти, а не усещания, записаха в мотивите си апелативните съдии.

Според САС, Гунев има добро поведение и оказва помощ на прокуратурата при разследването.

Решението на Апелативния съд е окончателно и подуправителят на Централната банка остава на работа.

Какво каза самият Гунев

"Когато ликвидният проблем се появи внезапно, няма как да бъде решен. Ликвидният проблем е все едно днес някой да ви поиска 300 лева, а вие в джоба си да имате три", заяви пред журналисти в съда подуправителят на БНБ Цветан Гунев, цитиран от "Фокус".

По думите му, именно това е причината КТБ да стигне до това положение. Подуправителят на БНБ обясни, че не знае кой има интерес да срине КТБ, но в съдебна зала каза, че някой стои зад медийна кампания с такава цел.

На въпрос дали е одобрявал кредити на КТБ, Гунев отговори, че функциите на Централната банка в никакъв случай не включват одобряване на кредити. По думите му, във всяка банка има вътрешни контролни органи, контролни нива, след това външни одитори, рейтингови агенции, а след това идва банковият надзор като регулатор, а не финансов контрольор.

Междувременно мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев излезе с изявление към клиентите на банката, в което обяви, че има три мита - че е откраднал парите и избягал, че се крие и че банката е пирамида.

Докато чака решението на сръбския съд дали да го екстрадира в България, Василев написа в личния си сайт, че "след динамиката на събитията в последно време" се чувства задължен да изрази своята позиция.

Какво още написа банкерът - четете тук