Но ролята й на бивш шеф на тайни операции в секретни затвори, където задържаните са били подлагани на мъчения, може да затрудни задачата й да ръководи една от най-големите разузнавателни агенции в света, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Шейсет и една годишната Хаспъл ще замени Майк Помпейо, когото президентът Доналд Тръмп избра да оглави Държавния департамент, след като уволни досегашния държавен секретар Рекс Тилърсън.

Шпионин с голям опит в тайните операции, Хаспъл е в агенцията от 1985 г. и е работила на много места по света, най-вече в Лондон в края на първото десетилетие на новия век.

"Джина е образцов шпионин и ревностен патриот с над 30-годишен опит", заяви Майк Помпейо при назначаването й за заместник-директор на агенцията преди година. Той похвали качествата й на ръководител и способността й "да увлича" колегите си.

Кандидатурата на Хаспъл беше подкрепена от трима бивши директори на ЦРУ и други висши фигури, включително бившия директор на националното разузнаване Джеймс Клапър. Двама сенатори демократи обаче изразиха в писмо до Тръмп резервите си. Според тях заради предишните си дейности Хаспъл не е подходяща за поста.

През 2013 г. Хаспъл е назначена да оглави Националната тайна служба на ЦРУ, но само няколко седмици по-късно е сменена, явно поради съмнения около отговорността й за създаването след 11 септември 2001 г. на тайни затвори в чужбина, където при разпити на задържани била прилагана симулация на давене.
По онова време в. "Вашингтон пост" писа, че Хаспъл е ръководила таен затвор в Тайланд, където затворниците били подлагани на симулирано давене и други форми на малтретиране. Според вестника Джина Хаспъл била замесена и в унищожаването през 2005 г. на компрометиращи видеозаписи за техниките за разпит, прилагани върху много затворници в Тайланд. Адвокати на задържаните предполагаеми членове на Ал Кайда искали да получат тези записи, за да ги представят в съда.

Хилари Клинтън междувременно заяви, че САЩ не заслужават президент като Доналд Тръмп и нарече мандата му "опасни времена", предаде Асошиейтед прес.

Клинтън, която беше кандидат на демократите за президент на САЩ през 2016 г., заяви това на конференция в индийския град Мумбай. Тя каза, че президентът републиканец има "голям афинитет към диктаторите". По думите й Тръмп "наистина харесва техните авторитарни позиции и поведение". Според нея обаче в случая с руския президент Владимир Путин и Русия става дума за нещо "повече от това".

Клинтън разкритикува характерните за риалити шоута методи, използвани от Тръмп в предизборната кампания, и зададе въпроса дали не е трябвало да предложи повече забавление на избирателите, откликнали на грубия стил на нейния съперник.
Според нея писмото, изпратено на 28 октомври 2016 г. от бившия директор на ФБР Джеймс Коми до Конгреса, засягащо частния й имейл сървър, й е коствало подкрепата на белите избирателки.