Четиричасовата акция на джихадистите е започнала призори в квартал Нуеймия, в южната част на града според източници от иракските спецчасти.

Ислямистите използвали за нападението прокопани тунели. Били включени също снайперисти и шест автомобила, заредени с експлозиви. Колите бомби обаче били взривени, преди да нанесат поражения.

Вчера правителствените сили превзеха близо 85 на сто от квартала. Това беше първото им навлизане във Фалуджа, откакто преди две години градът, намиращ се на 60-ина км западно от Багдад, падна в ръцете на ИДИЛ.

Близо 3700 души са избягали от Фалуджа през последната седмица, откакто иракската армия започна настъпление, обяви днес говорител на Върховния комисариат на ООН за бежанците, цитиран от Ройтерс.

"Имаме съобщения за загинали хора в центъра на град Фалуджа в резултат на тежкия артилерийски обстрел, включително 7 човека от едно семейство на 28 май. Имаме също така няколко съобщения за използване на човешки щитове от ИДИЛ", каза говорителят.

Норвежкият съвет за бежанците (НСБ) заяви, че хуманитарните условия във Фалуджа бързо се влошават, посочват ДПА и БТА.

Семейства, бягащи от околните села, са казали, че Фалуджа е "нападана от три различни посоки, което почти не оставя безопасни маршрути, по които гражданското население да може да се евакуира".

Предполага се, че в града са блокирани около 50 000 цивилни. По данни на НСБ едва 554 семейства са успели да избягат в околни райони, откакто започна настъплението.