Това поискаха в писмо до Народното събрание и медиите някои от най-известните циркови артисти у нас. Причината - в речника на народните представители тяхното изкуство придобива смисъл на нещо нечестно, хаотично и унизително. По темата потърсихме академик Александър Балкански - старши, който ръководи цирк "Балкански". Ето какво сподели той пред Дир.бг.

- Г-н Балкански, какво ви накара отново да се възмутите от използването на думата "цирк" от депутатите. За пореден път им написахте писмо, в което ги призовавате да спрат да я използват просто така...

- Сега ме провокира това, че много ме тормози цялата тази простащина, която има в обществото в момента. Свидетели сме на едно опростачаване на нашия народ и е естествено, че ако грипната епидемия започне в Перник, тя ще обхване цялата страна.

И тук стана така. Тази "мода" обхваща много институции, много известни общественици, депутати. Започва едно грубо посягане върху нас, което не е допустимо.

Фамилия Балкански през 2020-а навършва 200 години циркова дейност. Навършват се 100 години Българска циркова дейност. Цирк "Балкански" става на 20 години. И през това време ние, аз и моята фамилия, както и една огромна армия от циркови артисти, сме дали много за доброто име на България в цирковото изкуство. И това е редно да се оцени. Просто е редно да се обърне внимание на цирковото изкуство.

Не искам да се връщаме към това, че Елка Константинова като културен министър ликвидира цирковото изкуство, защото уволни всички артисти. После започна едно тотално посегателство. Взеха и ликвидираха цирковата база, която сега е собственост на един голям бизнесмен. Унищожи се всичко и накрая се намери министър, който изхвърли цирка като изкуство от Министерството на културата. Това направиха Божаков и професор Димо Димов, които решиха, че циркът трябва да бъде или държавно предприятие, подобно на времето на комунизма, или търговско предприятие. И понеже сме подведени по Търговския закон, защото няма как да съществуваме, просто не искам да ви обяснявам как ни дерат. И изведнъж определени хора свеждат един огромен труд до думите "цирк" и "циркаджии". Цирк не е проста дума. 

- Обществениците и депутатите използват думата "цирк" в друг смисъл?

- Това ни засяга. Аз не виждам нищо циркаджийско в действията на депутатите. Злободневната клоунада, която критикуваше всичко лошо в обществото до 1990-а, я няма днес. А реално днес има много материал, върху който може да се работи в клоунадата, с който да се надсмиват нашите клоуни над злободневните теми. Това го няма в цирка. Ние не ги закачаме. Не им правим нищо лошо. Напротив, с всяко нещо, което може цирковото изкуство, бихме помагали. Търсим начин да сме полезни на обществото, търсим начин да пропагандираме един културен начин на поведение.

- Вярвате ли, че политиците ще си вземат някаква поука?

- Ако не си вземат, те ще погубят държавата. Та нали обикновеният човек гледа от тях какво правят. Скоро един човек кандидатства при мен за общ работник, но бил осъждан за кражба. И той ми каза, че откраднал, за да яде. "Депутатите откраднаха държавата, а аз да не открадна, за да се нахраня", каза той. Не се разбрахме. Разбирате ли в каква посока отиваме. В цирка артистите рискуват благородно живота си с единствената цел да доставят естетическа наслада на зрителите. Това е много върхов момент в живота на всеки цирков артист.

- Дано да ви чуят хората, към които отправяте думите си?

- Аз всяка година, когато откриваме сезона в София, изпращам покани на високопоставени личности от обществения живот - президент, премиер, министри, депутати, интелектуалци, учени, кметове и т.н. И съм виждал на представленията президента Георги Първанов, президента Росен Плевнелиев, вицепрезидента Тодор Кавалджиев, министъра на културата проф. Стефан Данаилов - многократно, наследникът му Вежди Рашидов и много др. Имаме и уникална "Златна книга", в която те са написали впечатленията си. В нея има отзиви от кмета на Истанбул, кмета на Йерусалим, кмета на Тел Авив и много други видни личности.

И след всичко това някой да говори за "цирк" и "циркаджии". Аз говоря 7 езика и в нито един от тях няма думата "циркаджия". Преди 100 година в Италия са използвали дума като "бълха", защото циркът е скачал от град на град. Но днес такова нещо не съществува. Сега в Италия, когато отидем с цирка, към мен се обръщат с маестро. В Русия пък е имало думата "циркач" до революцията. След това Сталин издава декрет за развитието на цирковото изкуство. Така в Русия престават да използват думата "циркач". Надявам се да спрат и у нас.

В цирка един артист ако сбърка, плаща с живота си. Една стара българска поговорка казва, че "дума дупка не прави". Но не е така, според мен. Защото има думи, които правят толкова дълбоки дупки и рани в обществото, че не могат да се излекуват след това. Просто вече думата "циркаджия" се използва много. Скоро и г-жа Караянчева, която сега е председател на парламента, също я използва. При едно мое гостуване в телевизия и преди нашето участие един професор три пъти каза: "Какъв е този цирк!" При все, че се засякохме.

Някак си почвам да си мисля, че тези хора имат нещо против цирковото изкуство. Канада създаде "Цирк дьо Солей" и покори света. Ние ли сме по-бабаите, че с лекота затриваме едно такова изкуство и се отнасяме с него така. Нека просто хората се замислят малко преди да използват "цирк" и "циркаджия", а не да я казват просто така.