Оттеглянето на лидера на „Евромайки” от първото място в листата на "България без цензура" в Ловеч предизвика объркване в избирателните комисии - РИК и Централната избирателна комисия (ЦИК).

ББЦ предложиха листата да оглави втората в нея - Десислава Балабанова. 

Според ЦИК обаче, когато кандидат се оттегли след крайния срок – 30 дни преди вота, мястото му остава празно и се пише "заличен". В Изборния кодекс е записано, че кандидат може да бъде заменен до 7 дни преди вота.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев обясни днес за БГНЕС, че РИК е пренаредила листата.

"Въпреки, че ЦИК беше взела решение на мястото, където има отказал се кандидат да бъде заличен и да бъде оставено празно място. Но в нейния случай (Калина Крумова - бел.ред.) това нищо не променя, тъй като де факто при заличаването на името й се премества нагоре вторият кандидат. Такова е решението на РИК – пренаредила е листата и е качила с един номер нагоре", обясни Андреев.

Той уточни още, че листите се регистрират в РИК, а не в ЦИК.

По думите му не се налага да бъдат препечатани бюлетините.

Андреев каза още, че никъде в бюлетините няма имената на кандидатите от кандидатските листи, а номера в кръгче, в което се отбелязва преференциалният вот на съответния кандидат.

Не желая повече да играя рамо до рамо с хора, готови да минат през трупове по пътя към цели, мотивира решението си Калина Крумова. Тя добави, че „Евромайки” е била създадена, за да има жена депутат от ББЦ в Европейския парламент.

"Сега, освен мен, няма нито един представител на „Евромайки”, който да беше сложен за водач на листа при настоящите избори", уточни бившата депутатка от "Атака".