Това съобщи говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев.

“До 17.00 часа 8 партии са подали заявление за регистрация. Първата партия е ПП ГЕРБ, втората е „Съюз за Пловдив”, третата е „Български демократически форум”, следващата е ПП „Българска социалдемокрация”. Петата политическа сила, подала заявления за регистрация, е ПП„Движение нашият град”, шеста - ПП „Море”, седмата е ПП „Европейска сигурност и интеграция” и осмата е Социалистическа партия "Български път”, обяви Андреев, цитиран от "Фокус".

ГЕРБ и РБ с общи кандидати в 7-8 общини >>>


Говорителят на ЦИК коментира, че партиите не са регистрирани, a само са подали заявление за регистрация. Ргистрацията ще бъде извършена, след като ГД „ГРАО” провери подписите, които са събрани и установи дали партиите имат достатъчен брой записи на избиратели, които подкрепят партията.

„Те трябва да са 2 500 подписа. След като вече се върне резултатът от проверката и партиите имат необходимият брой верни записи, тогава те ще бъдат регистрирани”, допълни Александър Андреев.

От днес ЦИК приема документи за регистрация на партиите и коалициите за участие в изборите за общински съветници и за кметове. То ще се извършва всеки ден от 9 до 17 часа в сградата на пл. "Княз Александър І". Крайният срок за подаване на документи за регистрация на партия или коалиция е 18 часа на 9 септември

На изборите ще се проведе и национален референдум с въпрос: "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите".