От публикуваното на сайта на Централната избирателна комисия решение става ясно, че са издадени актове на двамата съпредседатели на коалицията Лютви Местан (ДОСТ) и Орхан Исмаилов (Народна партия "Свобода и достойнство").

Актовете ще бъдат изпратени на областния управител на София, който да издаде наказателни постановления.

Съветът за електронни медии е изпратил до ЦИК сигнал за произнасяне по компетентност за съответствие с разпоредбите на Изборния кодекс на платена форма на предизборна агитация (клип) на Коалиция от партии „Обединение ДОСТ“.

"Съгласно разпоредбата на чл. 183, ал. 4 от Изборния кодекс се забранява използването на агитационни материали, които накърняват добрите нрави.

ЦИК приема, че включването на Негово превъзходителство посланика на Република Турция в Република България г-н Сюлейман Гьокче в агитационния материал на КП "Обединение ДОСТ" като лице – представител на чужда държава, е нарушение на изискването на чл. 183, ал. 4 от Изборния кодекс – накърняване на добрите нрави.

Предстоящите предсрочни избори за народни представители на 26 март 2017 г. са важно събитие с национално значение и всякакво външно вмешателство или внушения, породени от участието на официални представители на чужди държави, са недопустими", се казва в решението на ЦИК.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.