Един от основните митове, поради които наргилетата са актуални, е, че те са по-безвредни от тютюневите им събратя – цигарите. Уви, това е само мит.

Пушенето на наргиле е много по-вредно отколкото цигарите, тъй като обемът пушек, който се приема в белия дроб от едно изпушено наргиле, е равен на обема дим от 100 изпушени цигари. Това посочи пред "Bulgaria ON AIR" пулмологът д-р София Ангелова.

"Категорично - няма безвредно пушене! Каквото и да се пуши, при горенето се отделят всички токсични вещества, които могат да доведат до хронични белодробни заболявания и пушачът да бъде инвалидизиран", отбеляза тя.

От особена важност е да се обърне внимание на най-младите потребители на уж "безвредния" начин на пушене. Доктор Ангелова уточни, че белият дроб се развива до 25-годишна възраст.

"Дихателната система на 14-15-16-годишните все още не се е развила напълно. Ако един толкова млад човек започне да пуши, хроничното заболяване е почти сигурно. Абсолютна заблуда е, че водата в наргилетата филтрира пушека", подчерта д-р Ангелова.

Според пулмологът свободният достъп до наргиле трябва да бъде ограничен.

"Трябва повече да се говори по този въпрос, тъй като няма добра комуникация между здравните институции и младите пушачи. Всичко е в съзнанието на хората. Не може да подаряваш на детето или приятелите си наргиле. И отново - Няма полезен начин на пушене", поясни медикът.

И за финал д-р София Ангелова призова: Именно родителите трябва да мислят за здравето на децата си. Информирайте се!