Това коментира председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова /ГЕРБ/ по повод приетите днес на първо четене промени в данъчните закони от догодина.

Измененията в Закона за акцизите и данъчните складове предвиждат промяна в съотношението между специфичния и пропорционалния акциз за цигарите, като специфичният акциз ще бъде увеличен от 70 лв. на 101 лв. за 1000 къса, като едновременно с това се изменя пропорционалният акциз поетапно за достигане на минималните нива на облагане за Европейския съюз до 1 януари 2018 г. (27 процента от продажната цена за 2017 г. и 28 процента от продажната цена за 2018 г.).

Размерът на акциза не трябва да е по-малък от 168 лева за 1000 къса от 1 януари 2017 г. и не по-малък от 178 лева за 1000 къса от 1 януари 2018 г., предвиждат приетите на първо четене промени. В момента размерът на акциза е не по-малък от 161 лева за 1000 къса.

За тази година цигарите от средния клас ще поскъпнат с 15-20 ст. прогнозираха преди време от МФ.

Стоянова обаче не уточни как увеличението ще се отрази на различните ценови класове и видове цигари.

Още от миналата година е ясно, че в следващите три години трябва поетапно да вдигаме акциза, за да достигнем минималния акциз в Европа, така както сме поели ангажимент в договора за присъединяване към ЕС, посочи Стоянова.

Стоянова припомни, че миналата година по-голям е бил ръстът в средния и по-високия клас цигари и по-нисък в по-ниския клас цигари. С предложеното през тази година всъщност ще се изравнят ръстовете и ще има равнопоставеност при увеличаването на цените на цигарите в различните видове класове, добави тя.

Относно безкасовите плащания Стоянова посочи, че миналата година прагът на кешовите плащания е намален от 15 000 на 10 000 лева, сега предложението е те да слязат на 5000 лева. Според нея електронните услуги и плащането с постерминали се развиват и предложението е логична стъпка. Пътят за изсветляване на икономиката минава през намаляване и ограничаване на кешовите плащания - това е факт в цяла Европа, коментира тя.

На колегите от Реформаторския блок и "БСП лява България" 5000 лева може да им се виждат като твърде нисък праг, но в Европа праговете всъщност са толкова - от 2000 до 3000 евро, добави депутатката от ГЕРБ.

Наследниците няма да са задължени да подават данъчна декларация за починало лице, каза във връзка с друга законова промяна Стоянова. Във варианта, в който Министерският съвет внесе законопроекта в Народното събрание, е добавена думата "може", което означава, че онези от наследниците, които са приели наследството на починалия и искат да подадат декларация за неговите доходи, за които са известени и знаят, ще могат да го направят, посочи тя.

Наследниците, които мислят, че не биха могли да подадат подобна декларация, защото нямат достатъчно точна информация за доходите на починалото лице, могат да изискат тези данни от Националната агенция за приходите, или просто да не подадат декларация, обясни Стоянова. Тя добави, че не са предвидени глоби.

В тези случаи НАП прави ревизия и връчва задълженията, ако установи такива, на приелите наследството.

Стоянова коментира, че в законопроекта са предвидени още две основания за запечатване на търговски обекти от данъчните инспектори - неизползване на касов апарат и несвързване с дистанционна връзка към НАП. Тя обясни предложението с опита на данъчната агенция от проверките особено по Черноморието, при които са констатирани много случаи, при които касовите апарати въобще не са свързани с дистанционна връзка.

Тя обаче отбеляза, че начинът, по който е записан текстът в законопроекта, създава двояко тълкуване и е възможно за една касова бележка за едно кафе или за неотразено плащане в касовата книга към някой доставчик да се премине към най-високата санкция за затваряне на магазина, кафенето, ресторанта.

Имаше много сериозна реакция от страна на колеги, включително и от ГЕРБ, ще обсъдим тази тема допълнително, посочи Стоянова.

Санкции трябва да има, те трябва да бъдат строги, но трябва да бъдат и съразмерни на нарушението и на щетите за фиска, смята председателят на бюджетната комисия.