Това обяви премиерът Бойко Борисов, който участва на редовната среща на правоприлагащите органи с петте тютюневи компании от Инициативата срещу незаконната търговия с цигари. Освен Борисов в срещата участваха министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на вътрешните работи Валентин Радев и директорът на Агенция "Митници" Георги Костов.

Борисов подчерта, че при тази контрабанда става въпрос за трилиони в Европа и милиарди в България, а това влияе пряко върху бюджета. Той изрази задоволство от редовните си срещи с прокурори по тези случаи и добави, че координацията между властите носи успех.

"Винаги съм казвал, че най-голямата черна маса пари, организираща и правеща корупция в държавата, това е контрабандата. Не случайно толкова проучвания се правят по тази тема, защото в парични измерения става въпрос за трилиони, милиарди в България и замърсяват цялата система. Защото, за да мине една контрабанда ви трябват, митничар, полицаи, това са огромна маса. Не мога да не изкажа благодарност, че главния прокурор и прокурорите приеха да правим тази дискусия всяка седмица", заяви премиерът.

Той добави, че борбата е станала ефективна, защото фактите говорят."

Само преди седмица беше заловен един контейнер, първо ми се обади Костов, а след това от ГДБОП, което се оказва, че работят едновременно. Тази група правеше убийства и други грабежи. Тенденцията ще продължи да намалява, защото е добре за държавата. Тези акции не са само за акциза на цигарите, но за горивото и алкохола. Тук не мога да не похваля ГДБОП и международното сътрудничество на прокуратурата, защото голяма част от нелегалните фабрики са разбити, каза премиерът

Над 90% от потребявания у нас рязан тютюн е с нелегален произход. Нашите наблюдения сочат, че двигател на този процес най-вероятно са прекупвачите на тютюн, заявиха от Инициативата срещу незаконната търговия. Видно е, че борбата с незаконната търговия е дала положителни резултати през последната година. Приветстваме факта, че тази борба се е превърнала в дългосрочен приоритет на кабинета, но смятаме, че могат да бъдат положени още усилия, посочиха от тютюневите компании.

Валентин Радев: Опитите за контрабанда на цигари с нов маршрут >>

Валентин Радев предупреди за нови тенденции - нов път през българо-гръцката граница (ГКПП „Капитан Петко войвода“ и ГКПП „Маказа“), както и използването на български транспортни средства и дружества, регистрирани от гръцки граждани в България за транспортиране на цигари без акцизен бандерол на територията на ЕС.