Образувани са три досъдебни производства срещу трима мъже за държане на акцизни стоки без бандерол. Тютюнът за наргиле, марка „Al Fakher" е открит при проверка на микробус със силистренска регистрация, пътуващ от България за Испания.

Първоначално шофьорът и пътниците заявили, че нямат нищо за деклариране и не пренасят акцизни стоки. В багажното отделение на превозното средство митническите инспектори от отдел „Борба с наркотрафика" откриват първоначално 10 кашона, всеки от които пълен с по 10 кг тютюн за наргиле или общо 100 кг.

Единият от пътниците заявил, че стоката е негова. Носел я за получател във Франция. При последваща проверка на багажа, в сака на друг от пътниците митническите инспектори откриват други 49 кг от същия по вид тютюн за наргиле. И той дал сходни на другия пътник обяснения.

Срещу двамата преносители на акцизните стоки без документи за платен акциз са образувани бързи досъдебни производства. Пътниците и стоката са задържани. Общата стойност на задържания тютюн по цени на съдопроизводството се изчислява на 50 660 лева.

Късно вечерта на същия ден отново при излизане от страната ГКПП-Дунав мост е спрян за проверка камион с турски регистрационен номер, пътуващ по дестинация от Турция за Швеция. В лявата част на кабината, зад шофьорската седалка, след отстраняване на пластмасова кора, във фабрична кухина, митническите инспектори откриват 180 кутии цигари от марката „L&M" Red label. Всички цигари са без български акцизен бандерол и с надпис Duty Free. Срещу водача на камиона е образувано наказателно производство по описа на Митница Русе.