Участниците преминаха през центъра на града, скандирайки "Опре рома!" ("Изправете се, роми) и размахваха снимки на известни личности с ромски корени като британския актьор Чарли Чаплин и испанския футболист Хесус Навас, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
 
"Този ден е за всички, роми и нероми. На него искаме да демонстрираме гордостта на нашата общност и приноса ни за Унгария", каза организаторът на шествието Джено Сетет, директор на НПО "Ние живеем тук".

Ромското малцинство обхваща близо 7 на сто от 10-милионното население на Унгария, което го прави една от най-големите ромски общности в Централна Европа.

Бедността и голямата безработица подхранват силно недоверие срещу ромското население, а втората политическа сила в Унгария, крайнодясната партия Йоббик засили антиромската реторика, посочва АФП.

Във вчерашното шествие участваха и представители на други общности - евреи и бездомни.

Много са малцинствата, които трябва да се борят с предразсъдъците, заяви Вероника Козма от организация в защита на правата на бежанците и мигрантите.

Бенямин Абтан от Европейското антирасистко движение, съорганизатор на "Рома прайд", съобщи, че това е 13-ото ромско шествие, организирано в Европа.
"Рома прайд" е нашият отговор на надигането на национализма, расизма и антисемитизма в Европа и особено в Унгария", добави той.