Така той влезе в противоречие с председателя на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков, който вчера предупреди, че между 350 000 и 1 000 000 души може да останат без телевизия, тъй като цифровизацията не осигурява 100-процентно покритие на територията на страната.

В отчета си за 100-те дни работа обаче Данаил Папазов заяви днес, че никой в момента не може да каже колко хора няма да имат добър цифров сигнал, предаде БТА.

"Покритието на цифровия сигнал в България ще бъде 95% от населението, в ЕС това покритие е обикновено между 70 и 80%. Аналоговият сигнал и досега не е имал 100% покритие на страната", каза министърът.

По думите му за местата, където има "сянка" за цифровия сигнал, ще бъдат предложени мерки пред Министерски съвет.

Папазов добави, че в момента на всички нуждаещи се дават декодери за цифров сигнал. Раздадени са 114 000 ваучери и над 75 000 души са си получили устройствата. Срокът за получаване на ваучери е до края на септември, а декодери ще се получават още месец.

"Няма да има хаос при преминаването към цифрова телевизия след 6 дни", увери междувременно пред БНТ и Александър Кирилов - технически директор на една от фирмите, които изграждат цифрови мрежи за разпространение на радио и телевизионен сигнал.

Той обаче потвърди, че част от абонатите ще имат проблеми с получаване на новия сигнал и те са в някои райони с планински терени.

Кирилов посъветва хората, които преминават на цифрова телевизия, много внимателно да си избират антенната система и декодерите, за да могат да получават качествен сигнал.

"Трябва да внимават и да търсят сигнал може би от друг излъчвателен обект, защото мрежата е друга. Друг сигнал от нашата изградена мрежа, не частни оператори. Мрежата за цифрова ефирна телевизия не повтаря тази, която е за аналогова", добави той.

По думите му има много писма от кметове на села, които имат ретранслатори и питат кога ще се преобразува този ретранслатор в цифров. В повечето случаи това можело да стане, но при други е невъзможно, защото ще смути останалата част от мрежата.