В новия антикорупционен закон всеки гражданин ще има възможност свободно, ако разполага с факти и информация за корупционни практики, да ги представи на единния орган, който ще се създаде след приемането на закона. Анонимни сигнали обаче няма да бъдат приемани.

Това заяви правосъдният министър Цецка Цачева пред медиите, след разговор с президента Румен Радев за реформата в съдебната система, предаде БТА. Той е част от кръга срещи, които държавният глава прави с представители на съдебната власт по темата правосъдие и реформа.

По думите на Цачева, функцията на органа, който ще се създаде, ще бъде превантивна. Когато обаче не успее да се противодейства и има данни за незаконно придобито имущество, то ще може да бъде отнемано.

Проектът на закона трябва да бъде готов в края на месец юли, а за изработването му ще се ползват текстове от предходните два законопроекта.

Обратната тежест на доказване на сигналите също няма да присъства в новия проект. Идеята е законът да заработи до края на годината, уточни Цачева. Правосъдният министър обяви още, че в дългосрочен план предстои изработване на стратегия или концепция за наказателната политика и работа по нов Наказателен кодекс.

Целта е да се разграничат деянията с по-малката степен на обществена опасност, които да се санкционират по административен път. Това ще се направи за сметка на престъпления, свързани с тероризма и миграцията.

Цачева допълни, че е срещнала подкрепа за мерките, които ще приеме правителството за осъществяване на съдебната реформа. Според министъра не трябва да се правят фрагментарни промени в Конституцията по конкретен повод. Ако след дебат се прецени, че са наложителни, това не е невъзможно, допълни тя.

По думите й трябва да се даде време на направените промени, отнасящи се до правосъдието, за да се види ефектът им.

По-рано стана ясно, че Екатерина Захариева ще отговоря за борбата с корупцията.
Правителството определи вицепремиера по правосъдната реформа и министър на външните работи за национален координатор по антикорупционни политики.