По време на предизборния дебат снощи по БНТ между нея и ген. Румен Радев, Цачева просълзена разказа историята на своя дядо, който е бил „убит от комунистите” през 1952 г., защото бил „николапетковист”. Тя обяви, че разказва тази семейна история за първи път.

Оказа се, че тази история вече е разказвана от нея през 2011 г. пред Георги Коритаров, в предаването „Свободна зона“ по ТВ+.

„Това се знае от много малък кръг от хора, защото баща ми пожела да не правя капитал от трагедията на семейството”, обясни и тази сутрин Цецка Цачева в интервю за Би Ти Ви.

По думите й семейството не разказало на нея и сестра й за съдбата на дядо им, защото били много млади и по този начин щели да навредят на решенията им за бъдещето. „Татко плачеше, казваше, че сме момичета и сме щели да се свием и да не искаме да учим”, поясни Цачева.

„Това, което не се знае, е, че когато имах възможност, отидох в затвора и видях делото и досието на дядо ми. Видях неговия почерк на разпитите му”, допълни тя. На въпрос как семейството й е реагирало на решението й да стане член на БКП, Цачева каза, че е човек, който невинаги е информирал какво и как ще стане.

„Татко получи първия си инфаркт малко след това, но никой не ми каза. Имаше едно мълчание, което много ме е тормозило тогава. Цялата тежест на тези години лично аз в целия им драматизъм усетих след 89-90-та година”, допълни Цачева.

За сълзите на Цецка Цачева
днес по Нова телевизия премиерът Бойко Борисов каза: "Като са убили роднините й, ще плаче. Тези, които се правят на антикомунисти от жълтите павета и са си живели като царчета на жълтите павета в центъра на София, те няма за какво да плачат".

АНКЕТА: Кой се представи по-добре на предизборния дебат?