Признанието тя направи на тържествена церемония с президента по полагане на венци пред паметника на Незнайния воин в памет на загиналите български войници и офицери при Първата световна война.

Цачева припомни, че близо столетия в сърцата си, българите носим химнa, написан край Охрид през 1916 г.

"На българските позиции младият офицер подпоручик Константин Георгиев от 23 пехотен Шипченски полк пише стихотворението, а войникът Михаил Шекерджиев само за една нощ композира музиката. И песента, изпята от спонтанен войнишки хор, зазвучава за първи път в самото сърце на Охрид",
припомни тя, цитирана от БТА.

Цачева заяви, че силата и величието на България винаги се коренят в несломимия български дух и са неизчерпаем извор на нашата гордост, те са нашето основание за европейско самочувствие.

На тържествен концерт от 18 часа днес в зала "Св. София" на Народното събрание ще бъдат представени книгата и музикалният диск "Бойните маршове на честта и славата на България".

Изданията, посветени на 100-годишнината от Първата световна война, ще бъдат поднесени на публиката в изпълнение на Академичен мъжки хор "Гусла" с ръководител академик Валентин Бобевски.

Проявите са под патронажа на председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Днес се навършват 95 г. от подписването през 1919 г. в Париж на Ньойския мирен договор.
С подписването от България е откъсната площ от 11 278 кв. км с българско население - Южна Добруджа, Западните покрайнини - Царибродско, Босилеградско, Струмишко и Беломорска Тракия.