Машината трябва да позволи най-прецизните изследвания на фундаментални частици, за да се опознае по-добре формирането на Вселената, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес, цитирани от БТА.

В комюнике на ЦЕРН, публикувано в Женева, се уточнява, че Linac 4 трябва да захрани с високоенергийни потоци комплекса от ускорители на организацията.

Това ще даде възможност да се увеличи светимостта на Големия адронен колайдер - най-големия ускорител на частици в света, до 2021 г.

След като премине пробен период, Linac 4 ще бъде свързан с комплекса от ускорители на ЦЕРН по време на следващото продължително спиране поради технически причини през 2019-2020 г. Linac 4 ще замени Linac 2, който се използва от 1978 г.

Генералният директор на ЦЕРН г-жа Фабиола Джаноти поясни, че тази фаза на голяма светимост значително ще увеличи експерименталните възможности на Големия адронен колайдер с цел откриване на нова физика и по-прецизно изследване на свойствата на Хигс бозона.

Linac 4 е дълъг близо 90 метра. Построяването му отне почти 10 години и струва 90 милиона швейцарски франка (82 милиона евро).

Големият адронен колайдер започна отново да функционира миналата събота след спиране поради технически причини.