По този начин ще се намалят цените на едро за международни повиквания до нивото на тарифите за терминиране в национални мрежи, обясниха от комисията.

На практика, промяната няма да бъде усетена по никакъв начин от потребителите. Промените са свързани с цената, който чуждестранни телекомуникационни оператори трябва да платят за осъществяване на разговори в мрежите на "М-Тел", "Глобул" и "Виваком", пише в. "Дневник". До момента цената за терминиране на входящи международни гласови повиквания е било на свободно договаряне с мобилните оператори

Икономически анализ показал "конкурентни проблеми" в прилагане на прекалено високи цени за терминиране на международни повиквания спрямо цените за национални повиквания.
Комисията решила да намали цените заради "пазарното поведение на операторите, което е в разрез с европейската регулаторна рамка".

Ценовите ограничения целят да предотвратят "потенциални конкурентни проблеми" на пазара до приемането на втория кръг анализи и оценка на пазарите на терминиране на повиквания в индивидуалните мрежи, пише в официалното съобщение на КРС.

Днес ще бъдат открити приемни за жалби срещу мобилните оператори във Варна, Бургас, Пловдив, Велико Търново и Враца.
Приемна вече бе открита и в София
.