Проверките ще обхванат цялата верига и ще са съвместни между органите на Държавен ветеринарно-санитарен контрол (ДВСК), Фитосанитарен контрол и Комисията за защита на потребителите, съобщи земеделският министър Мирослав Найденов в Пловдив, цитиран от "Фокус".

Ще следим за произход, съдържание и срок на годност на храните, а помежду другото ще поглеждаме и за цените, защото нямаме тази юрисдикция, уточни  Найденов. По думите му, не може нещо, което днес струва 10 лева за килограм, ден-два преди Коледа да е 15 лева. Това не е пазарна икономика и не се случва никъде в Европейския съюз, възмути се земеделският министър.

Вчера от ДВСК заявиха, че ще се проверява формирането на цените на храните по цялата верига.

Проверяващите от ДВСК и Фитосанитарен контрол имат право да искат документите, които удостоверяват произхода на хранителните стоки, а в тях има и финансова част.
Докато чакаме някой да ни даде правомощията всяка година, всички ще плащаме повече, отколкото трябва, каза министърът.

Според него, контролът "ще дисциплинира системата". Той апелира потребителите да се съобразят с данните от проверките, да гледат какво купуват и какви са цените.

Вчера производители, търговци и потребителски организации подписаха Коледен пакт за гарантиране на безопасността на стоките. Тази година в рамките на инициативата „Коледата безопасна” се проверяват детските играчки, храните, черната и бялата техника.