Въпреки че „Булгаргаз” ще купува с 11 на сто по-евтино синьо гориво от „Газпром”, българското дружество ще продава на крайните си потребители на по-високи цени спрямо предходното тримесечие. Това обуславя и голямото поскъпване на топлинната енергия за крайните потребители, съобщава lev.bg.

Цените на природния газ, а оттам и на топлофикационните услуги като топла вода и парно, се определят на всеки три месеца от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

В понеделник енергийният регулатор обяви новите цени на топлата вода и парното от 1 април, като за всеки град те са различни, но навсякъде са нагоре.

В Шумен ще плащат рекордните 121,02 лева за мегаватчас топлинна енергия с енергоносител гореща вода без ДДС. В Казанлък и Пловдив новите цени също ще надхвърлят 100 лева. Новата цена за столичани е близо 85 лева за мегаватчас топлинна енергия.

Причината за драстичния скок е увеличението на цената на синьото гориво, което „Булгаргаз” ще продава на топлофикационните дружества с близо 13% нагоре. И това увеличение е наполовина от скока, който поиска самото газово дружество. Причината е, че то е в много тежко финансово състояние заради несъбраните си вземания.

Така намалението на цената на природния газ, който дружеството купува от руския гигант „Газпром” - от близо 11 на сто, което бе договорено в петък от българската делегация в Москва, засега няма да се усети от потребителите.

Дали намалението на цената на руското синьо гориво ще се усети и по по-ниските сметки за потребителите, ще стане ясно, когато се определят цените най-рано за третото тримесечие на годината.