На годишна база абсолютната стойност на издръжката на живот е нараснала с над 25 лв., а средно за четири членно домакинство с около 101 лв. Това показва наблюдението на потребителските цени и издръжката на живот през декември 2011 г. на Института за социални и синдикални изследвания (ИССИ) към КНСБ, предаде БТА.

Границата на бедност през миналата година е 202,03 лв. за един човек. Под границата на бедност са около 23% от домакинствата в страната с общ доход на човек до 202 лв. С общ доход на човек от домакинството до 270 лв. са около 43.2%, а с доход на човек от домакинството над издръжката на живот са около 12.3 процента.

Данните на ИССИ показват, че поскъпването на хранителните стоки от първа необходимост през година е довело до още по-силно свиване на потреблението.
Месото и месните продукти са поскъпнали с 1.4% за четвъртото тримесечие на миналата година и с 5.2 процента годишно.
Цените на млякото и млечните продукти са се повишили с 0.2%, зеленчуците и зеленчуковите консерви с 16.6%. Чувствително върху издръжката на живот се отразява поскъпването на захарта и захарните изделия с 23.8% на годишна база. Основно е повишена цената на захарта с 45%, а шоколадовите изделия са поскъпнали средно с 12.6%.

Сред основните фактори, повлияли върху нарастването на издръжката на живота са повишените от 1 януари акцизни стоки върху въглищата, бензина, цигарите, поскъпването на някои от основните хранителни стоки, както и на горивата в света, увеличението на цените на природния газ, електроенергията за битови нужди и топлоенергията, питейната вода.

Вкопчени във финансовата стабилност и в това колко да бъде бюджетният дефицит, пропускаме факта, че в България се задълбочава бедността, както в никоя друга държава-членка на ЕС, каза днес на пресконференция по повод изследването президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Българинът обеднява поради по-бързия ръст на цените на стоките и услугите от първа необходимост (хранителните стоки), както и заради увеличението на цените на природния газ и нарастването на цените и услугите в здравеопазването, добави той. Президентът на КНСБ цитира проучване на Евростат от края на 2011 г., според което 49,2% от населението у нас е в риск от бедност и социално изключване.

Доходите растат с 5%, разходите - с 8.6%, сочи и изследване на НСИ за трето тримесечие на 2011 г. спрямо същия период на предходната година.