До 14-ти май няма да бъдат подписани протоколните решения за влизане в сила на договорените отстъпки в цената на природния газ от Русия, каза Добрев.  По думите ме проблемът бил административен, свързан с размяната на документация и подписването на допълнително споразумение, предаде "Фокус".

В края на март след преговори и срещи на министъра в Русия намали цената на природния газ, доставян за България с около 11% от 1 април.

"При посещението ни в Москва много настоявах г-н Гогов (Димитър Гогов - изпълнителен директор на "Булгаргаз" - бел. ред.), защото там бяха и двата борда – и на Българския енергиен холдинг и на „Булгаргаз”, да подпишат съответните протоколни решения, за да се подпише на място документът за отстъпката в момента, в който я получихме. Това, за съжаление, не се случи въпреки моето разпореждане", каза още Добрев.

Той обясни, че последната информация е, че шефът на „Газпром” Алексей Милер е в отпуск от началото на месеца до около 14 май. А до края на миналия месец не са успели да съгласуват допълнителните споразумения. "Така че предполагам, че след 14-ти, когато г-н Милер се върне на работа, те ще бъдат подписани", каза Добрев.
"Не казвам, че има вина, но казвам, че това можеше да се случи непосредствено след като бе договорена тази отстъпка", допълни той още министърът.

Шефът на "Булгаргаз" също потвърди, че все още няма отговор от "Газпром" кога ще бъдат подписани документите, за да влезе в сила договореното намаление на цената за България. Той каза, че не знае защо все още няма отговор от руската страна, но предположи, че документите ще бъдат подписани след руските празници.
"В момента в Русия се честват празници и не са работни дни до 9 май включително", каза Гогов.

"Постигнатата договореност беше за намаляване на цената на синьото гориво от 1 април, така сме оформили и изпратили проекта на документите, но дали отстъпката в цената ще влезе в сила със задна дата - това не мога да ви отговоря", посочи още шефът на "Булгаргаз".

На въпрос какво намаление на цената смята да предложи "Булгаргаз" от 1 юли 2012 г., Димитър Гогов отговори, че ДКЕВР вече е отчела намалението на цената, за което са се споразумели българската и руската страни.
"За второто тримесечие на тази година "Булгаргаз" поиска повишение с 25,7% на цената на природния газ, а регулаторът постанови повишение с 12,73%", припомни Гогов. "Това означава, че българското газово дружество понася разликата в цената "на свой гръб" с минимизиране на разходите на дружеството", допълни той.

Ако всичко е наред, не би трябвало да има съществена промяна в цената на природния газ от 1 юли 2012 г. , посочи Гогов. Той добави, че има трайна тенденция за повишаване на курса на долара, което пък влияе към повишаване на цената на природния газ.

По-рано председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев каза, че при него все още не е постъпило заявление от страна на "Булгаргаз" за цената на газа от 1 юли и отказа да прогнозира с колко може да поевтинее синьото гориво за потребителите заради по-евтиния руски газ. Миналият месец обаче той бе категоричен, че газът и топлата вода ще поевтинеят.