Това е едно от най-честите нарушения, които удрят клиента в сметката, съобщиха от пресцентъра на агенцията.

За първите шест месеца на годината, инспекторите от агенцията са проверили над 500 партиди с предварително опаковани еднакви количества и 850 броя с различна разфасовка захарни и шоколадови изделия, млечни и месни продукти на територията на цялата страна.

Съставени са общо 5 акта за установяване на административни нарушения. От разпространение са спрени 2251 несъответстващи продукта, от които 2250 пакета ориз. Глобите за нарушителите са от 400 до 7000 лева при първо провинение и от 800 до 14 000 лева при повторно.

Проверките ще продължат до края на годината.

В резултат на регулярно правените през последните години тематични проверки по видове продукти, рязко са намалели жалбите за несъответстващи количества и случаите с ощетени клиенти.

През 2011 г. са спрени от продажба 42790 опаковки заради несъответствие с написаното количество на опаковката, спрямо 2255 спрени за първото полугодие на 2016 г.

Днес Министерски съвет ще обсъжда проект за Закон за храните, който според
председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева е първият в страната, който е изготвен изцяло по европейски модел, съобщи "Bloomberg TV Bulgaria".

"Предложението на бизнеса да се освободят от ДДС храни с изтичащ срок на годност ще сложи край на преетикирането им, което създава рискове за потребителите, а със сегашния закон не се ограничава", поясни Кукушева.

С новия закон за храните категорично се забранява практиката върху продуктите с оригинална опаковка да се лепят етикети, които да крият срока на годност или наличието на алергени.

"Преетикирането обикновено е действие, което се извършва от производители и търговци, които имат особено отношение към сивата икономика“, коментира още Мариана Кукушева.