За София намалението ще бъде с около 6 на сто, за Бургас - 13.5 на сто, за Велико Търново - 12 на сто. За всички останали цените на топлофикационната услуга се понижава с между 7 и 9 на сто, каза пред журналисти председателят на комисията Иван Иванов, цитиран от БТА.

Той уточни, че тези проценти са намаление спрямо 1 април тази година, когато също бяха променени цените на топлинната енергия.

Спрямо 1 юли 2014 г. намалението за клиентите е още по-голямо, като за София то е почти 13 на сто, за Пловдив - 9.56 на сто, за Плевен - 10.7 на сто, за Бургас - 13.5 на сто. Намалението на годишна база за клиентите във Варна е около 10 на сто, за Враца - 12 на сто, Велико Търново - 16 на сто, Разград - 14 на сто, Русе - 0.6 на сто, Перник - около 11 на сто, Сливен - 8.5 на сто, Габрово - 2.6 на сто.

Понижението се дължи на по-ниските цени на газа.

Често пъти се правят язвителни забележки, че цената на топлинната енергия се намалява в летните месеци и се вдига в зимните месеци, коментира Иванов.

Но с много голяма степен на сигурност мога да ви уверя, че промените в цените на топлинната енергия ще бъдат действащи и след 1 октомври, когато се определя цената на газа за четвъртото тримесечие, каза Иванов.

Той се аргументира с цените на суровия петрол на световните борси.
Алтернативните горива мазут и газьол участват в определянето на цената на природния газ, който пък е основа за определяне на цената на топлинната енергия у нас, обясни Иванов.

Според него няма никаква тенденция към повишаване на цената на суровия петрол, даже заради гръцката криза тази цена допълнително намаля. 

Иванов смята, че от около 65 долара за барел цената на петрола е паднала на 62 долара, курсът на долара спряло лева също е намалял и така не се очаква повишение на цената на газа от октомври.