Министърът бе на среща с кмета на Гърмен Минка Капитанова, областния управител Бисер Михайлов, директора на ОДМВР-Благоевград и началника на РУ-Гоце Делчев

Гърменското село Марчево стана известно преди дни, след масов бой между роми и българи. Тогава полиция и жандармерия блокира селото, за да предотврати втори случай като в Катуница. На място отиде дори и вътрешния министър Румяна Бъчварова, която обяви по-късно случая за битов. По случая имаше 6 арестувани.

Бъчварова е на посещение в Гоце Делчев и Гърмен за проверка на обстановката след въведените миналата седмица от МВР мерки в района.

"Всички държавни институции трябва да се мобилизират и да работят заедно, това е подходът на държавата", заяви тя.

От утре, по предложение на вътрешния министър, в района на Гърмен и други общини стартират щателни проверки на съвместни екипи на общината, РДНСК, дирекция "Социални дейности", ОДМВР-Благоевград и ОД "Пожарна безопасност и защита на населението", НАП, РЗИ Благоевград и Регионалния инспекторат по образование.

По време на работната среща с министъра бе съставен график на проверките, както и план за поетапното въвеждане на видеонаблюдение в района.

По инициатива на вътрешния министър, в следващите дни ще бъдат разработени и въведени нови типови бланки - жалби за подаване на сигнали за кражби и други престъпления. Това ще улесни жителите и ще подобри работата на полицията и местната власт.

Бъчварова проведе отново срещи, както с представителите на Инициативен комитет на Гърмен, така и с лидерите на местната ромска общност. "Доволни сме от работата на МВР", казаха представителите на комитета по повод въведените след 23 май мерки.

От своя страна ромските лидери подчертаха желанието си да продължи успокояването на обстановката и заявиха готовност за съдействие. И двете страни поеха отговорността да съдействат за пълно успокояване на обществения ред и оцениха видеонаблюдението като силна мярка за сигурност на всички жители в района Гърмен, се посочва в съобщението.

Тийнейджъри роми обраха църквата в Марчево

Роми атакуваха църквата Св. Георги в гърменското село Марчево и нападнаха и ограбиха свещеника, съобщи БНР. Ромите са издебнали точно момент, в който наоколо не е имало полиция.

Днес на Черешова Задушница, по обяд, докато жандармерията пази на входа на циганската махала, десетина души - момчета на около 15 г., се спускат към църквата над селото. Първоначално му потърсили храна. След като отецът им предоставил поисканата от тях храна, дарение от хората, те поискали да вземат и парите от продажбата на свещи, ритали възрастния отец и го дърпали. Само намесата на бившия кмет на село Огняново предотвратила по-големи ексцесии.

Възрастният свещеник отец Керанов, който е на 82 г., разказа, че това не е първият път, в който е нападан. Преди седмици група циганите му взели ключовете от църквата и го принудили да им даде църковните и личните си пари, за да го пуснат и да върнат ключовете.

Протестиращите в Гърмен са поели лично охраната на отец Керанов, за да се предотвратят подобни инциденти утре и вдругиден, когато също е Свети Дух. Възрастният мъж е в силно стресирано състояние. Представители на органите на реда са снели показания от присъстващите жители на село Марчево.