Църковният имот е собственост на Светия Синод от началото на миналия век. Той е разширяван и стесняван до 2014 година, когато храмовото настоятелство на църквата "Преображение Господне" решава да отдаде под наем на инвеститори част от имота, съобщи телевизия Bulgaria ON AIR.

Идеята е там да бъде изграден енорийски център със смесено предназначение за нуждите на храма. Оказва се обаче, че вместо такъв център и кухня за бедни, там се строи луксозно заведение с арабско име.

"Отидох да видя какво ще се строи и останах много доволна, защото ми казаха, че ще има кухня за социално слаби хора и помещение, което ще приютява бездомници и че там деца ще се обучават в божията вяра", разказа жена от столичния квартал.

След като строителството достига до финален етап обаче, се разбира, че се строи луксозно заведение, наречено "Имарет". Името наистина е свързано с благотворителността, но не на християнската, а при исляма. Имаретът е благотворително заведение, широко разпространено в Османската империя между 14 и 19 век. Имаретите са места, в които се раздава безплатна храна на бедни хора, поклонници, дервиши.

Табелите на заведението вече са закачени - "Имарет", ресторант, пици, веган меню.

От община Лозенец обясниха, че са дали разрешително за строеж на енорийски център със смесено предназначение, но не и за ресторант.

Пред OFFNews от столичния храм са отказали коментар, тъй като председателят не бил там.

ДБГ пита Фандъкова кой е дал разрешение?

По-късно днес от Движение "България на гражданите"-Лозенец излязоха с позиция, в която попитаха столичния кмет Йорданка Фандъкова и районния кмет кой е разрешил строежа на ресторант в двора на църква и какви действия ще бъдат предприети.

От районната организация на ДБГ организират подписка срещу отварянето на ресторант в двора на храма, обяви той.

"От 2014 година в район Лозенец се тиражират различни слухове относно съдбата на строежа. Когато възникнаха въпросите от страна на обществото по повод започналите действия за строеж, потърсихме информация за бъдещата постройка, при което бяхме информирани, че съоръжението ще бъде предназначено за използване от църквата и развиване на благотворителна дейност. След това до нас достигна информация, че сградата е за магазин към църквата. Днес обаче там се „извисява“ луксозен ресторант, който няма нищо общо с посочените горе дейности или ако има, обществеността не е запозната с тях", коментира Андрей Петков от ДБГ-Лозенец.