Решението е по протести на Окръжна прокуратура – Бургас след извършена проверка, която установи, че разрешенията за строеж, издадени от главния архитект на Царево, са незаконни, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Проверката започна, след като екозащитници информираха, че върху дюни е излят бетон за строителството на бунгала и последвала експертна проверка, която установи наличие на сиви дюни там. На 16 април екоинспекцията спря временно строежа. От фирмата-инвеститор обаче заявиха, че са спазили закона и върху терена няма отбелязани дюни.

РДНСК-Бургас изцяло възприева аргументите на прокуратурата за това, че разрешенията за строеж са издадени при груби нарушения и неспазване на разпоредбите на Конституцията, Закона за устройство на територията, Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие. Акцентирано е и на обстоятелството, че изградените обекти попадат в имот, изключителна държавна собственост, където допускането на застрояване е незаконосъобразно и противоречащо на Конституцията, пише в съобщението на прокуратурата.

Проверката на Окръжна прокуратура – Бургас установи, че главният архитект на Община Царево е издал разрешение за строеж на „Вилно селище“, по което е предвидено изграждането на 16 броя вилни сгради. На място е установено започнато строителство, като са изпълнени стоманобетонови основи и армирана бетонова настилка на две от сградите.

По инвестиционно предложение „Изграждане на хотелски комплекс „Лазурно море“ в района на къмпинг „Юг“ главният архитект на Община Царево е издал и разрешение за строеж на „Сезонен хотел“,  на ресторант и за преустройство и пристройка на обслужващи сгради в заведение за обществено хранене, тип Бистро. Тези обекти са реализирани и за тях са издадени съответните удостоверения за въвеждане в експлоатация.

При проверка на инвестицонното предложение, съобразно екологичното ни законодателство, в района на къмпинг „Юг” е установено наличието на сиви дюни и издадените разрешителни представляват опасност от унищожаване и увреждане на близо разположената защитена зона, част от европейска мрежа „Натура 2000”.

Бреговата ивица на къмпинг „Юг“, в който са разположени имотите, е граница на акваториалната част на защитената зона „Ропотамо“.

Последствията от засиленото антропогенно присъствие са предпоставка за преки и косвени негативни въздействия особено върху морските природни местообитания и видове, предмет на опазване в зоната, в резултат на неустановено въздействие върху водите като ключов елемент на зоната.

Установената в „Къмпинг Юг“ активна плажна ивица, на която се намират подвижни дюни и неподвижни крайбрежни дюни с тревна растителност /сиви дюни/, обуславя нищожността на разрешенията за строеж, отбелязват от прокуратурата.

АНКЕТА: Ще успеем ли да спасим природата от бетона?