Това каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. На заседанието си Министерският съвет взе решение, с което наложи забраната, предаде БТА.

От 27-те страни-членки на ЕС, в шест вече е наложена такава забрана.

Найденов увери, че у нас такава царевица не се е произвеждала. Той отбеляза също така, че има начини за контрол върху посадъчния материал. Вносът ще се контролира от граничните власти и от Агенцията по храните.
"Поели сме категоричен курс към забрана за отглеждане на такива сортове", добави министърът.

Със забраната се гарантира предпазването на българското земеделие и околната среда от възможността за създаване на устойчивост спрямо bt-протеина в целевата и нецелевата флора и фауна и за неговото натрупване в почвените екосистеми.

Министърът отбеляза, че Бразилия, Аржентина, Канада и САЩ са настояли за подкрепа в искането им да бъдат за допускани в ЕС фуражи и храни с минимални технически остатъци от ГМО.
"Аз им казах, че категорично ще гласувам "против" на Съвета на министрите и няма да подкрепим тази инициатива", каза Найденов.

През март 2010 г. с пълно мнозинство парламентът забрани отглеждането на ГМО на територията на страната с приетите окончателно промени в Закона за генетично модифицирани организми.