Дилма Русеф, която е на официално посещение в България от вторник, обясни, че е щастлива и благодари на български.
При срещата си с хората тя сподели, че това е много емоционален момент за нея. Откровението и спонтанният й поздрав екзалтираха тълпата, която бе зад огражденията на площада.
Хората бурно ръкопляскаха и я приветстваха "Дилма" и "Вива Бразил".

Русеф бе посрещната пред "Царевец" с пита, сол и китка здравец, предадоха БТА и БНР. Тя разгледа крепостта заедно с президента Георги Първанов и съпругата му Зорка Първанова.
Там бразилският президент посети царския дворец, където в тронната зала има паметна плоча, на която са изписани имената на 21 владетели, управлявали България от 1185 до 1393 година.
Дилма Русеф разгледа и възстановената патриаршеска църква "Възнесение Господне".

На официален обяд в гранд-хотел "Янтра", даден от кмета на Велико Търново Румен Рашев, Русеф опита традиционни гозби от Великотърновския край - предястието "Градинарски карнавал", от панирани зеленчуци със сирене в собствен сос, пиле по болярски и десерт от цедено кисело мляко със смокини.

Рашев подари на скъпата гостенка картина с пейзаж от старата столица на младия великотърновски художник Светлозар Петров, дискове с филми за Велико Търново и аудио-визуалния спектакъл "Звук и светлина".

Неофициалната част от програмата на Русеф продължава с посещение в родния град на нейния баща - Габрово.