Пред стотиците присъстващи на площад "Цар Асен" във Велико Търново, където се състоя тържествена заря, Георги Близнашки посочи, че  независимо от историческите превратности България е направила своя цивилизационен избор и днес тя е пълноправен член на ЕС и на Евроатлантическия пакт, предаде БТА.

По думите му обявяването на Независимостта е поредната стъпка по пътя за осъществяването на националните ни идеали.

"Делото на всеки един от нас трябва да е част от съграждането на достойна, единна, европейска България, в която гражданите и управниците еднакво да мислят и едно да желаят", подчерта премиерът.

Според него българският народ винаги е принадлежал и ще продължи да принадлежи към общността на европейски народи, при спазване на върховенството на закона.

В словото си той отбеляза, че волята за свобода и независимост е водещата сила за човешкия прогрес.

"Историята на свободните народи никога не се пише от случайността, а от избора и свободния устрем за национално себедоказване от себеуважението на една нация и от самочувствието на свободния човек", каза още проф. Близнашки.

Тържествената заря-проверка пред крепостта "Царевец" във Велико Търново започна с прочитането на Манифеста и историческа възстановка на събитията от 22 септември 1908 година.

106 години Независимост - вижте снимки

По-рано, в рамките на посещението си във Велико Търново, Близнашки се ангажира с осигуряването на 30 000 лева за разкопките и консервацията на новооткрит манастирски комплекс край Велико Търново.

Според археолозите от екипа на проф. Хитко Вачев, започнали разкопките в началото на месеца, това е един от Богородичните манастири край старата столица, строен през 30-те години на 13 век по времето на Иван Асен Втори. Предполага се, че манастирът е патриаршески, построен на изток от крепостта "Царевец".

За началото на археологическите дейности са били осигурени 20 000 лева от Министерството на културата, но те не са били достатъчни. Затова премиерът призова заможните българи да подпомагат с дарения значими археологически открития.

Близнашки каза още, че при срещата си с кмета Даниел Панов е бил обсъден въпросът за промяна на трасето на автомагистрала "Хемус" и приближаването му с 13 км до Велико Търново.