Тя говори първа на дебатите между нея и подкрепения от БСП кандидат ген. Румен Радев, които се състояха по Би Ти Ви.

"Дуелът" им в тв рубриката "Петият президент - силата да избираш" им бе предаван на живо от студиото на блока "Тази сутрин". Той продължи около 50 минути.

Цачева подчерта в самото начало като "ценностна ориентация" привързаността си към членството на България в НАТО и Европейския съюз.

"Първият ми приоритет е сигурността – подчерта Румен Радев. - Тя започва още от външната политика, преминава през сигурността на границите и стига до сигурността на всеки гражданин в неговия дом."

Президентът не трябва да бъде церемониалмайстор - каза генералът. - Той трябва да е действен и „да обединява, а не да разделя”. Освен това да умее да казва „не”.

След като се обяви за независима и балансирана външна политика на България, кандидатът на левицата подчерта ролята на президента като „социален филтър на законите, които ощетяват правата на гражданите”.

В самото начало на разискванията се появи известно недоразумение, тъй като г-жа Цачева не можа да си спомни, че вече се е срещала с Румен Радев.

Споровете започнаха в спокойна обстановка. А първата тема на оживен обмен бяха въпросите на миграцията и сигурността на българските граници, както и на отношенията с Турция.

Сигурността по границите ни

„Не бива да се правят компромиси с националната сигурност и сигурността на българските граждани - каза Цецка Цачева. - Охраната на нашата граница, която е външна и за ЕС изисква и отговорност спрямо европейските граници”.

Във връзка с оградата по границата тя заяви, че тя е един от елементите за охрана на границите ни и ние разчитаме и на европейска солидарност.

Европейската служба за гранична и брегова охрана, която бе открита тук в България, показва активната външна политика, която нашата държава води сред европейските институции.

 „Това, че има европейска помощ, е прекрасно - заяви Радев. - Това, че премиерът редовно организира фотосесии на границата с различни други премиери и министри, е прекрасно, но това не означава, че границата ни е защитена. Имаме една сигурна граница и в момента това е сръбската граница”.

По думите му въпреки, че на 6 октомври у нас е започнала да функционира европейската гранична служба, през последната седмица има ръст на броя на заловените и нахлули нелегални мигранти и огромната част от тях са хванати на сръбската граница.

Цачева не се съгласи. Според нея има непознаване на механизма, по който лицата влизат на наша територия: има временни центрове, а хората със статут на бежанец може да се придвижват свободно. Не е тайна че тези хора правят опити да напуснат страната, тъй като тя не е крайната им цел, каза Цачева.

По думите й средно на ден към този момент в страната ни влизат 81 мигранти, докато през през октомври 2015 г. броят са били 7000.

Радев обаче подчерта:

„Огромният проблем е, че процъфтява каналджийството в България, това е бичът за мигрантската криза, това корумпира институциите на различни нива..."

Запитан от Цачева какво би направил по този проблем, генералът каза:

„Бих свикал Консултативния съвет за национална сигурност, където да се изложат обективно всички рискове, проблеми на службите, на „Гранична полиция” и да се вземат адекватни мерки и законодателни, и изпълнителни.”

Единни за санкциите срещу Русия

В разговора по външнополитически теми двамата се обединиха около въпроса за преразглеждане на икономическите санкции срещу Русия.

"Безспорно те трябва да бъдат преразгледани. Ще настоявам българската дипломация да бъде достатъчно активна по изработването на обща позиция на европейските институции за отмяна на санкциите. Ако не, най-пострадалите държави, сред които е и България, трябва да получат компенсации”, подчерта кандидатът на ГЕРБ.

За тази "рационална позиция" тя получи поздравления от Радев.

Двамата споделят и мнението, че държавният глава трябва да залага на дипломатически средства, отстоявайки български интерес.

"Дипломат – каза кратко Радев - на ястреби се нагледахме, рисковете ги носим всички ние
".

По отношенията с Русия все пак се откроиха и различия между двамата.

"Нека да е ясно -
каза Румен Радев. - България е член на ЕС и НАТО. Друга алтернатива няма. Но това не значи, че трябва да създаваме врагове извън тези съюзи. Еврофилията не значи русофобия... Не съм казвал, че искам преразглеждане на участието в НАТО, а на начина на участие."

"Участието в НАТО трябва да продължи, а президентът да бъде гарант за модернизиране на военните сили
- отговори Цачева. - Направили сме европейския си избор. В рамките на кампанията, като че ли има противодействие и се чуват гласове за друга ориентация. Това е недопустимо."

Цачева и Радев не са едно мнение и по въпроса чий е Крим.

Считам, че правомощията на президента са достатъчни – зависи как се оползотворяват - каза ген. Румен Радев по третата голяма тема в диспута.
И той, и Цецка Цачева ясно казаха, че не са привърженици на въвеждането на "президентска република".

***
"Имаше битка", заключи след дебатите политическият психолог проф. Антоанета Христова, според която двамата кандидати са се представили като "диаметрално противоположни".

АНКЕТА: За кого ще гласувате?

КРЪСТОСАН ОГЪН: За шегата на Цачева по време на дебата