Определена е датата за извънредния конгрес на ПСР, на който нейният лидер Ахмет Давутоглу ще сдаде поста - 22 май тази година. На форума ще бъде избран новият лидер на ПСР, който ще наследи Давутоглу и на премиерския пост.

Давутоглу потвърди, че няма да се кандидатира на извънредния конгрес на ПСР, разчиствайки пътя за смяната му от премиерския пост.

Близки до ПСР анализатори посочват като възможни кандидати за лидерския пост Бинали Йълдъръм - министър на транспорта, морската администрация и съобщенията, Бекир Боздаг - министър на правосъдието, Берат Албайрак - министър на енергетиката, предаде БНР.

Последният има най-големи шансове, тъй като е зет на Ердоган, посочват още анализаторите.

Разривът между президента Реджеп Тайип Ердоган и Давутоглу, за какъвто упорито се говореше от известно време, разтърси турската политика.

В речта си преди няколко дни Ердоган подсказа, че Давутоглу действа на своя глава и изрази неодобрение. А като е известно, че Ердоган не прощава, нито забравя, разривът се очакваше почти със сигурност, отбелязва Нахиде Дениз, специално за БТА.

Според някои анализатори досега няма такъв случай в историята на турската република - действащ президент да отстрани премиера си.

Според анализатора Мурат Йеткин де факто в Турция започна началото на президентското управление на Ердоган.

Ето и някои от причините, които се посочва,че са довели до разрива между президента и премиера.

Началото бе, когато началникът на разузнаването Хакан Фидан под давление на Давутоглу се кандидатира за депутат. Ердоган остро се обяви против и той се принуди да изтегли кандидатурата.

Последва включването в листите на ЦС на ПСР на имена близки до Давутоглу, на което Ердоган също се противопостави. Той дори зачеркна тези имена и Давутоглу нямаше начин да реагира.
Така се увеличиха недоброжелателите на Давутоглу в ПСР, между които на първо място е крилото, водено от Бинали Йълдъръм.

Различията между двамата лидери са се проявили и при изготвянето на пакета за прозрачност в обществените дейности. Давутоглу настоял всички ръководни личности в ПСР да декларират доходи, но Ердоган се противопостави и пакетът бе отменен.

Смята се, че най-сериозният проблем между двамата е бил по въпроса за преминаването към президентска система, който Ердоган иска да въведе. Известно бе, че Давутоглу, без да го демонстрира, е против президентската система, тъй като при това положение няма да има място за него.

Не на последно място се посочват различията във връзка с разрешаването на кюрдския проблем, както и във връзка с коалиционните преговори след изборите на 7 юни миналата година, когато ПСР изгуби мнозинството си.

Твърди се, че Давутоглу настоявал за коалиционен кабинет, но Ердоган не разрешил.

В продължение на 21 месеца Давутоглу и Ердоган работеха в екип. Между двамата имаше единомислие по важни въпроси като войната в Сирия, положението в Египет, борбата срещу т.нар. паралелна държава. Твърди се, че именно единомислието е било решаващ фактор за Ердоган, когато той посочи Давутоглу за лидер на ПСР през 2014 г. и гарантира неговото избиране.