Турска бронирана техника пресече тази сутрин границата със Сирия, след като по-рано бяха нанесени удари с авиация и артилерия срещу Джараблус. В Анкара обявиха, че военната операция се провежда с цел ликвидиране на позициите на "Ислямска държава" покрай границата с Турция.

29 жители на Джараблус са станали жертва на атаката на турската армия, предаде по-късно Фърат, цитирана от ТАСС. Сред тях били и четирима души от едно семейство.

Агенцията твърди, че остатъците от терористични банди на "Ислямска държава" са напуснали града пред погледите на турските военни и отстъпват в южно направление. Те не били преследвани от турските сили.

По-рано ливанската телевизия Ал Маядин съобщи, позовавайки се на местната администрация, че турските спецчасти са навлезли в Джараблус от север и от запад и установяват контрол над града.

По данни на телевизионния канал в резултат на въздушните удари и на артилерийския обстрел сред местните жители има загинали и ранени, които имат нужда от спешна медицинска помощ.

Днес сирийски кюрди осъдиха нахлуването на Турция в контролирания от "Ислямска държава" град Джараблус, окачествявайки го като "обявяване на война", предаде ДПА.

"Турската намеса в Джараблус е нарушение на суверенитета на Сирия... и обявяване на война на (кюрдската) автономна администрация и федерална система", заяви Алдар Халил, член на сирийската кюрдска Партия "Демократичен съюз" (ПДС).

По-рано и лично лидерът на ПДС Салех Муслим осъди днешните действия на Турция.

През март ПДС и няколко групи техни съюзници обявиха федерална система на администрация в Северна Сирия, припомня ДПА.

Дамаск: Нарушен е суверенитетът на Сирия

Междувременно Дамаск осъди днешната турска военна операция на територията на Сирия, предадоха Ройтерс и БТА.

Сирийското министерство на външните работи обвини Анкара за операцията против "Ислямска държава", контролираща сирийския град Джараблус, който е близо до границата с Турция.

Тези действия нарушават суверенитета на Сирия според външното министерство на страната.

Ведомството добавя, че всяка операция против терористите в пределите на Сирия трябва да бъде водена координирано с Дамаск. То освен това обвини Анкара, че е започнала операцията, за да замени "Ислямска държава" с "други терористични групи".