Той заяви, че призивите за закриване на турската военна база там са проява на неуважение към Турция, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Катар нарече натиска на по-големите си съседи "незаконна блокада", целяща да ограничи неговия суверенитет и заяви, че ултиматумът на Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Египет и Бахрейн е неразумен.

Ердоган заяви, че Турция оценява високо и одобрява отговора на Катар на 13-те искания, които включват затваряне на телевизия "Ал Джазира", ограничаване на отношенията с Иран и закриване на турската база в Катар.

"Макар че те не са се обърнали към нас по този въпрос, искането за изтегляне на турските войски е неуважително спрямо Турция", каза той. Ердоган напомни, че Турция е предложила да създаде военна база и в Саудитска Арабия, освен в Катар, но Рияд не е откликнал.

Турският президент Реджеп тайип Ердоган заяви освен това, че ултиматумът, който Саудитска Арабия и съюзниците й са поставили на Катар, обвинявайки го в "подкрепа на тероризма", "противоречи на международното право".

"Ние подкрепяме (позицията на Катар), защото смятаме, че списъкът с 13 искания противоречи на международното право", заяви президентът, цитиран от Анадолската агенция.

Ердоган направи изявлението пред джамия след молитвата за Рамазан байрям (Айд ал Фитр). Президентът каза, че ще продължи да изпълнява планираната си програма, въпреки че се почувствал зле.

"Имах леко неразположение с кръвното налягане, свързано с диабета ми", каза той.

По-рано днес турски медии съобщиха, че Ердоган е загубил съзание по време на празничната молитва в джамията Мимар Синан в град Аташехир, вилает Истанбул. Според телевизия Си Ен Ен Тюрк, внезапно се повишило нивото на кръвната му захар и турският лидер припаднал.

Лекари му оказали спешна медицинска помощ на място и той се съвзел.