Това заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, след като германският канцлер Ангела Меркел обяви, че Турция няма да получи обещания безвизов режим за ЕС от 1 юли, както бе първоначално планирано. Тя подчерта, че не всички условия, поставени на Анкара, са изпълнени.

На пресконференция заедно с генералния секретар на ООН Бан ки Мун след Световната среща по хуманитарните въпроси в Истанбул, Ердоган отвърна остро, като заяви, че в такъв случай Турция няма да приема обратно мигранти, влезли нелегално в ЕС.

Ако това не се случи, нито едно решение или закон в рамките на споразумението за реадмисия няма да излезе от парламента на Република Турция“, каза президентът, цитиран от Ройтерс и БТА.

Говорейки на хуманитарната среща на ООН на високо равнище в Истанбул, Ердоган заяви също, че средствата, обещани от ЕС в условията на миграционното споразумение, все още не са отпуснати. Става дума за 3 млрд. евро за Турция за тази година. Ердоган подчерта, че през 2017 година ЕС трябва да отпусне още 3 млрд. евро.

"Тези средства не са за Турция, а за мигрантите, за бежанците, които търсят убежище и закрила. Те са предназначени за подобряване на условията, в които са изпаднали, поради гражданската война. Ако няма да ги дадете, добре, не ги давайте. Турция не очаква милост или благодеяние от вас. Това го казах директно на представителите на европейските държави. И сега го казвам пак. Ние очакваме да бъдете честни и да се отнасяте почтено", категоричен бе Ергодан, цитиран от БНР.

В същото време той подчерта, че Турция е изправена пред двойна заплаха от терористичните нападения на кюрдските групировки и на "Ислямска държава", които изискват затягане на антитерористичните мерки.

Спорът около изискванията за падане на визовия режим е основно заради настояването на ЕС Турция да реформира своето антитерористично законодателство – нещо, което среща категоричен отказ от Реджеп Ердоган. Реформата е ключова предпоставка за това Брюксел да предостави визова свобода на турците, както бе договорено в пакта за бежанците. В замяна на това Анкара се съгласи да приеме огромен брой мигранти, проникнали незаконно на територията на Европа.