Той посочи, че политиката на Турция на "отворени врати" за сирийците е все още валидна, съобщава в. "Хюриет дейли нюз", цитиран от БТА.

По думите на турския представител се налага страната да прилага по-строг контрол на сирийците, влизащи в Турция, особено на летищата.

"Промяна във визовия режим и политиката на отворени врати за сирийците е изключена", е заявил турският официален представител, пожелал да остане анонимен.

Той  обясни, че има значително увеличение на сирийски граждани, които опитват да влязат в Турция от трети страни, най-вече от Египет и Ливан, като сред тях има също притежатели на фалшиви паспорти.

Служителят  допълни, че има и сирийци, които пътуват до Турция не по хуманитарни, а по икономически причини.

"Има въведени мерки за справяне с този проблем", допълни турският представител и уточни, че тези мерки се отнасят до "възможни заплахи за сигурността, произлизащи от трети страни".

Сирийското правителство обяви вчера, че въвежда входни визи за турски граждани в отговор на решение на турското външно министерство от 9 декември за въвеждане на визи за сирийските граждани.

Потърсен за коментар от АФП, говорител на турското външно министерство увери, че "няма никаква промяна във визовата политика по отношение на сирийците", която освобождава сирийските граждани от изискване за виза за период от 90 дни до шест месеца.