Комисията отбелязва, че Турция все още не е изпълнила всички изисквания, необходими за въвеждането на безвизов режим, но очаква това да се случи в ускорен порядък.

Пет от 72
-те изисквания досега не са изпълнени.

Очакваме Турция да изпълни условията до края на юни, каза зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс, цитиран от РИА Новости и "Фокус".

Условията са:
  • мерки за предотвратяване на корупцията,
  • провеждане на преговори за оперативно споразумение с Европол,
  • съдебно сътрудничество с всички страни-членки,
  • привеждане на правилата за защита на данните в съответствие със стандартите на ЕС;
  • преразглеждане на законодателството за тероризма.
Тимерманс отбеляза, че „още едно условиe ще бъде изпълнено на 1 юни, когато влиза в сила споразумението за реадмисия ЕС-Турция“.

На Турция все пак се дава време до края на годината, за да подобри своите паспорти така, че да покрият най-новите биометрични стандарти.

Зам.-председателят на ЕК уточни, че се въвежда и механизъм за "бърза отмяна" на безвизов режим, ако съответното европейско правителство прецени, че има проблем.

Безвизовият режим няма да се отнася за пътувания до Ирландия и Великобритания, както и до асоциираните към ЕС Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

Министърът по европейските въпроси на Турция Волкан Бозкър изрази надежда за пълно приключване на процеса за визова либерализация с ЕС до края на юни

Препоръката на ЕС отваря нова страница в отношенията с ЕС, каза турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от ТАСС и "Фокус". Той подчерта още, че Анкара е изминала дълъг път до премахването на визите и че „главната цел на Турция е пълноправно членство в ЕС“.

На 18 март Брюксел и Анкара се споразумяха Турция да приема обратно нелегалните мигранти, опитващи се да влязат в ЕС през гръцките острови в Егейско море.

В замяна страните-членки ще приемат регистрирани сирийски бежанци директно от Турция. Заедно с това трябваше да бъде ускорен процесът за премахване на визовия режим за нейни граждани, както и този за приемане на страната в ЕС.

Последната част от споразумението предизвика недоволството на някои европейски обществени и политически кръгове, според които Турция не е готова за ускорена европейска интеграция.

Предложението на ЕК за отпадането на визите за турски граждани трябва да бъде одобрено от депутатите в Европейският парламент, както и от всички страни-членки.

Вчера Анкара прие закон за отмяна на визите за европейски граждани.

В същото време ЕК реши да препоръча безвизов достъп за граждани от Косово. Препоръката също трябва да бъде одобрена от европейските правителства и евродепутати.