Това обяви германският федерален канцлер Ангела Меркел след срещата си в Истанбул с турския президент Реджеп Тайип-Ердоган, цитирана от DPA. Тя е провела „интензивен, откровен и целеустремен разговор“ с Ердоган и го е уверила, че ще бъде направено всичко, за да се запази диалога.

„Въпреки това е ясно, че до 1 юли някои неща няма да може да бъдат приложени. Тоест, разбирайте – визовата свобода, защото условията за въвеждането ѝ не са изпълнени“, заяви още Меркел.

Спорът е преди всичко заради настояването на ЕС Турция да реформира своето антитерористично законодателство – нещо, което среща категоричния отказ на Ердоган. Реформата е ключова предпоставка за това Брюксел да предостави визова свобода на турците, както бе договорено в пакта за бежанците. В замяна на това Анкара се съгласи да приеме огромен брой бежанци, проникнали незаконно на територията на Европа.

„Дадох ясно да се разбере в разговора днес, че мисля, че се нуждаем от независима правосъдна система, нуждаем се от независими медии и се нуждаем от силен парламент", заяви Меркел, цитирана от Ройтерс. „И, разбира се, решението за отнемане на имунитета на всеки четвърти парламентарист в турския парламент е нещо, което предизвиква дълбоко безпокойство. Аз ясно показах това на турския президент", добави тя.

По-рано вчера германският канцлер призова в Истанбул да се прекрати практиката с неспазването на обещанията за финансова помощ и призова да се създаде надеждна система за гарантиране на финансирането.

„Много често се дават обещания за дарения, но парите за осъществяването на проектите не стигат до местоназначението си. Това трябва да престане“, заяви Меркел по време на първата световна среща на върха по хуманитарните въпроси.

Канцлерът отбеляза още, че сегашната глобална система за осигуряване на хуманитарна помощ не работи и призова да се направи така, че да се гарантира бърза и ефикасна доставка на помощ на хората в нужда по време на криза Меркел разкритикува също нарушаването на международното хуманитарно право в зоните на въоръжени конфликти.

„В Сирия и на други места се бомбардират болници и медицински центрове, загиват невинни хора", заяви тя.