Това мнение той заяви при вчерашното си посещение в Одрин, предаде БТА, цитирана от Дарик радио.

„Нашето правителство при всеки възможен случай поставя този въпрос пред българските власти. За последно премиерът Реджеп Тайип Ердоган повдигна този проблем пред българския премиер при посещението си в София на 4 октомври миналата година", припомни той.
Арамаз коментира, че сега главната задача на България е да се присъедини към Шенген и предполага, че проблемът с визите ще бъде разрешен на следващ етап.

В отговор на журналистически въпрос за положението на мюсюлманите в България, той заяви, че трябва да им бъде осигурена възможността свободно и според своята воля да избират своите мюфтии.
„От тази гледна точка особено важно значение има предстоящата в събота конференция в София. Пожеланието ни е тя да допринесе за разрешаването на мюфтийския проблем по начин, който ще укрепи атмосферата на доверие и братство между тях”, каза Арамаз.

По думите на турския посланик, не са оправдани намеренията на България да издигне телена ограда по границата с Турция.
„Държавите през 21 век не се нуждаят от заграждения. Доколкото имам информация българските власти се подготвят да издигнат телена ограда, за да не се допусне пренасянето на зараза от шап. Българските власти твърдят, че у нас има шап. Аз при всеки удобен случай им заявявам,че няма. Но българските власти са решени да издигнат телена ограда на височина 2 до 5 метра от българската страна на границата”, заяви посланикът.

Арамаз разговаря и с одринския валия Гьокхан Сьозер, посети и граничния пункт Капъкуле. Исмаил Арамаз бе назначен преди 2,5 месеца за посланик в София. Това е първото му посещение в пограничния регион.