Официално новата линия бе открита от турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, който заедно с министрите си се качи на влака за първото пътуване, съобщи БНР.

Високоскоростната жп линия е на стойност 4,25 милиарда долара. Цената на един еднопосочен билет е 70 турски лири, приблизително 25 евро.
Само през първия ден новите влакове са използвали 5 хиляди пътници.

Засега с бързия влак пътуването между Анкара и Истанбул, разстоянието между които е 511 км, се намалява до 3,5 часа, тъй като влаковете се движат със скорост до 250 км/ч. Турция произвежда сама и вагоните и локомотивите на скоростните влакове.

Новата линия е един от най-амбициозните проекти на турското правителство. Но последователни аварии, както и проблеми свързани със сигурността, забавиха строителството, което се проточи почти 10 години.

Началната и крайната спирка на високоскоростната линия е на азиатския бряг на Истанбул, което означава, че няма да достига до европейския бряг на мегаполиса.

Това ще стане възможно след окончателното завършване на гигантския транспортен проект "Мармарай". Като част от него, през октомври 2013 г. бе открит официално 14-километровият жп тунел "Мармарай", свързващ европейския и азиатския континент под Босфора.
През 2015 г. предстои пускането и на втората фаза от цялостния проект, включващ 76 км жп линии.