Решението беше взето при посещението в София на турския министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз преди няколко месеца. Споразумението предвижда всяка една от страните да изгради газовата връзка на своя територия.

Европейската комисия определи газовата връзка с Турция като един от проектите от общ интерес.

Турската фирма, на която е възложен търгът по изграждането на трасето, е започнала сондажните работи, съобщи БНР.
При строителството на 175 километровото трасе за пръв път в Турция ще се използват тръби с диаметър 91 см. Също за пръв път ще се прилага технология за хоризонтален сондаж. При нея тръбите се поставят дълбоко под земята, но без да се разрушава асфалтовата настилка и инфраструктурата на пътищата.

Интерконекторната връзка, която ще достига до селището Шаркьой, област Текирдаг се предвижда да завърши през 2015 година и ще бъде снабдявана с газ, който Турция получава от Русия чрез "Син поток".

В същото време турският посланик в София Сюлейман Гьокче заяви,че е много вероятно скоро България да бъде включена в проекта за Трансанадолски газопровод, известен още като ТАНАП, който беше подписан между Анкара и Баку.

Меморандум за разбирателство, който предвижда транспорт през Турция за Европа на газ от Азербайджан беше подписан неотдавна от министъра на икономиката Драгомир Стойнев и турския му колега.
Стойнев каза, че само България извън страните по трасето на този газопровод (Турция, Гърция, Албания и Италия) има договор за азерски газ - за 1 млрд. куб. метра. 

Турският посланик каза още, че Турция продължава да работи заедно с Русия по проекта "Южен поток", който ще подава газ от Русия към Европа.

Танер Йълдъз вече каза, че Турция ще обмисли възможността “Южен поток“ да премине през турска територия, ако Москва отправи такова искане.