Това заяви днес турският министър на енергетиката Танер Йълдъз, цитиран от Ройтерс и БТА.

Бъдещето на дългия 2400 км газопровод от Русия през Черно море до Европа, който заобикаля Украйна, бе поставено под съмнение заради кризата около анексирането на Крим от Русия. Освен това от ЕК смятат, че проектът нарушава третия енергиен пакет на ЕС в частта му за пренос на газ от различни доставчици. България също е участник в проекта чрез държавната фирма "Булгаргаз".

Ние сме отворени да оценим всяко искане газопроводът да премине през турска територия, заяви Йълдъз пред репортери, когато бе попитан за проекта "Южен поток".

"Говори се, че може да има такова искане. Ако има искане, ние ще го разгледаме", добави министърът, който ще разговоря със заместник-ръководителя на "Газпром" Александър Медведев в Анкара в понеделник.

Само преди дни водещи европейски медии писаха, че "Южен поток" може да премине през Крим след анексирането му от Русия. От "Газпром" отрекоха подобна възможност.

Партньорът на "Газпром" в проекта, италианската "Ени", заяви, че бъдещето на "Южен поток" е поставено под въпрос от ескалиращия спор около Украйна. ЕС също отложи даването на ход на проекта.

Въпреки кризата в отношенията Изток-Запад консорциумът, който управлява проекта "Южен поток", заяви, че ще започне полагането на първите тръби тази есен.