Това заяви пред Европейския парламент председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Наскоро ЕК предложи Турция и държавите от Западните Балкани да бъдат определени като "сигурни". Това означава, че пристигналите от тези страни мигранти в ЕС ще могат да бъдат връщани там, откъдето са дошли.

Решението кои страни да са в списъка взима ЕС. Вътрешните министри от Общността вече са постигнали съгласие сред "сигурните страни" да са балканските, но остават разногласия дали и Турция трябва да фигурира в списъка.

Турция полага неимоверни усилия за посрещането на мигрантите, очевидно е, че имаме нужда от нея в защитата на външните ни граници, добави Юнкер. Вярно е, че Европа не може да приеме цялото нещастие на света, но трябва да вземе отношение. Не можем да останем безучастни към страданията по света, посочи още председателят на ЕК.

По неговите думи всички мигранти са "нещастници", макар сред тях да има и икономически имигранти.

Добрият отговор на проблема с мигрантите не се състои в издигането на огради, бежанците винаги ще намерят път към Европа
. Тези, които издигат стени, трябва поне да внимават за езика, с който определят своите архитектурни творения, коментира Юнкер. Невероятно е, че през 2015 г. се издигат огради между държави от ЕС - това би бил краят на Европа, ако всички постъпват така, добави той.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че приемането на мигранти и опазването на външните граници на ЕС е обща отговорност.

В Европа днес трябва да разчитаме на себе си, околните няма да ни помогнат. Ставаме свидетели на бавното зараждане на нови форми на политически натиск, нова хибридна война, в която миграционните вълни се използват като инструмент, като оръжие. Да се пазим от крайностите - от антиимигрантските изказвания, както и от приканването всички да дойдат тук, призова Туск.

Според него е време вече да се разбере - милиони мечтаят да дойдат в Европа, а липсата на контрол по външните граници, освен политиката на гостоприемство, е магнит.

Туск използва израза за политиката "Добре дошли" (Wilkommen politik) на немски език
, когато определяше една от посочените крайности. Той отбеляза, че при пътуванията си в Близкия изток в последните седмици е получил уверенията, че мигрантската вълна само ще се усили, ако сирийският президент Башар Асад остане на власт чрез действията на Русия и Иран.

Туск изрази очакването утрешното обръщение на германския канцлер Ангела Меркел и на френския президент Франсоа Оланд към ЕП да бъде свързано с поемането на отговорност.

"Иначе те, а и всички ние, ще бъдем отговорни за новите стени в Европа, посочи той. Трябва ясно да заявим - Европа без външни граници означава Европа без Шенген", 
допълни председателят на Европейския съвет.

Той коментира, че Европа без външни граници ще бъде развъдник на страх и - рано или късно - причина за политическа катастрофа. Европейците очакват от нас сигурност и ако не им я дадем, ще я потърсят при други - при радикални и безскрупулни политици. Ако не дадем сигурност на хората, други ще заемат местата ни, пейката на политическите мачовци е дълга, каза още Доналд Туск.

Турция смята, че още 3 милиона потенциални бежанци може да дойдат от Алепо и околностите му, добави той. В момента около 2 милиона бежанци от Сирия се намират в Турция, отбелязва Асошиейтед прес.