Двамата са отправили до комисията искане за възобновяване на производството по решение 4400, с което бяха определени местата за откриване на избирателни секции в Турция. Решението е за общо 35 секции, като само 4 от тях са на територията на дипломатическите и консулски представителства на България.

„Събитията от последните дни ни дават основание да считаме, че е налице сериозен риск пред националната сигурност на страната, ако горното бъде изпълнено и секции в Република Турция бъдат разкривани извън дипломатическите и консулските представителства на Република България там“, се казва в искането на "Нова Република".

Кънев и Трайков предлагат всичките 31 секции извън представителствата да бъдат закрити, а тези на територията на посолството и консулствата могат да бъдат увеличени, за да компенсират намаления брой секции в останалата част на страната.

Мотивите за това искане са, че има наличие на нови факти и обстоятелства. На първо място това е участието на представители на турската държава в клип, който призовава българските изселници да гласуват по определен начин, подчертаха от формацията.

„Това очевидно е не само недопустимо по стандартите за международно право и ненамеса във вътрешните работи на чужда държава, но и поставя под сериозно съмнение възможността да се гарантира сигурността и обективността на избирателния процес в Турция извън дипломатическите представителства на страната ни там, тъй като този процес се организира именно от Турската държава, чиито министър си позволи подобно поведение и агитация за конкретна партия“, мотивират се още Кънев и Трайков.

Те посочват като друг изключително обезпокоителен факт и поведението на висши представители на Турция по отношение на ЕС и законодателството на страните членки.

Лидерът на ВМРО и съпредседател на Обединените патриоти Красимир Каракачанов разкритикува намерението на правителството да улесни изборния туризъм от Турция. "Служебното правителство прави глупост след глупост. Това ли е национално отговорната позиция на българско правителство!?"

Така Красимир Каракачанов коментира в профила си във Фейсбук информацията, че Министерският съвет ще отвори границите, за да пропусне всички желаещи от чужбина да гласуват на извънредните избори за български парламент на 26 март.

"Патриотите ще затворим границата. Няма да позволим наглата и груба намеса на Турция във вътрешнополитическия живот на България да продължава", категоричен е Каракачанов.

Вчера вицепремиерът Стефан Янев, който отговаря за провеждането на изборите, призна, че има риск за изборитеда има струпване на автобуси на границата с желаещи да гласуват. Той обаче подчерта, че призивите да се затвори границата и да се намали броят на изборни секции, биха били нарушение на закона и на Избирателния кодекс.

"Взети са мерки, различните органи са в готовност да вземат и допълнителни мерки, ако се наложи", увери Янев.

Последва остра реакция на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, който заяви:

"Служебното правителство прави глупост след глупост. Това ли е национално отговорната позиция!?"

Той бе категоричен, че патриотите ще затворят границата.

Бившият лидер на АБВ Георги Първанов пък заяви, че трябва да се обединим срещу "безпардонната намеса" на Турция в изборния ни процес.