Преди дни ЦИК съобщи, че за предсрочните парламентарни избори на 5 октомври има рекорден брой избирателни секции в чужбина - 427 в 59 държави. На изборите през 2013-а година секциите бяха 227. Сега в секциите в Турция ще са 136, а преди година бяха под 100.

Вчера лидерът на Националния фронт за спасение на България (НФСБ) Валери Симеонов заяви пред Нова телевизия:

"Нашите сънародници не виждат смисъла да се дава право на хора, които не живеят в България, да гласуват. Това е свързано и с мащабните манипулации на всички избори до момента в Турция, в почти всички секции там имаше нарушения”.

Той допълни, че се разкриват голям брой допълнителни секции без аргументация и не е извършена никаква проверка на исканията от страна на живеещите в Турция български граждани.
По думите му секции се разкриват с активното участие на турското правителство.

Днес говорителят на ЦИК Камелия Нейкова категорично отрече комисията да погазва каквито и да било закони.

"Няма нито една избирателна секция, която да е в противоречие със закона. Ние нямаме правомощия за преценка. Това се извършва само въз основа на фактически обстоятелства - дали има подадени заявления от избиратели, дали в места, където в предходни 5 години са провеждани избори и са гласували поне 100 души", заяви тя.

И уточни, че секции могат да бъдат откривани и по предложение на дипломатическите ни представители в различните държави.

Нейкова коментира и факта, че ЦИК не се съобрази с решението на Върховния административен съд да закрие заради нарушения 8 избирателни секции в Турция след жалба на НФСБ и ВМРО.
От ЦИК обявиха, че има допълнително подадени заявления и съдът е взел решение на база стара информация.

Днес говорителката уточни, че магистратите са извършили проверка в сайта на ЦИК, в който са публикувани таблиците с местата, където се разкриват така наречените автоматични секции.

"Само че тук непълнотата се съдържа в това, че може би съдът не е погледнал, че това наше решение на 18 август е изменено поради допуснати технически неточности. Те са проверили само едната таблица, а не и другата. Така че за тези 8 секции, за които се говори, че има подадено само едно заявление за гласуване, не отговаря на истината”, добави Нейкова.

Няма незаконни секции в Турция, ЦИК е направила техническа грешка през август и е изместила таблица с един ред, което е коригирано с друго решение, коментира по bTV и другият говорител на комисията - Цветозар Томов.

По думите му секциите в съседката ни не са изключително много, увеличени били всички избирателни места в чужбина.

"Технически е невъзможно да се организира добре работата в една секция, когато в нея отиват толкова много гласоподаватели, затова има толкова много секции извън страната", обясни Томов.

Той подчерта, че ЦИК няма как да бъде навсякъде с екипа си от 20 души, като за нормалното и честно провеждане на изборите трябва да се грижат дипломатическите и консулски представителства.

Междувременно проучване на „Сова Харис” показа, че 62% от българите искат затваряне на изборните секции в Турция.