Военният самолет с тялото на командира на сваления над Сирия самолет Су-24М подполковник Олег Пешков кацна на летище "Чкаловски" в Московска област, съобщи министерството на отбраната на Русия, цитирано от ТАСС и БТА.

По време на полета във въздушното пространство на Русия самолетът бе ескортиран от изтребители.

На летището тленните останки на пилота бяха посрещнати от министъра на отбраната на Русия армейски генерал Сергей Шойгу и главнокомандващия Въздушно-космическите сили на Русия , генерал полковник Виктор Бондарев.

По молба на семейството на загиналия летец, удостоен посмъртно със званието Герой на Руската федерация, той ще бъде погребан в Липецк.

Руските Су-34 в Сирия вече летят и с ракети за самозащита

Руските бойни самолети Су-34 за първи път излетяха за изпълнение на бойните си задачи в Сирия, въоръжени не само с бомби, но и с ракети за самозащита "въздух-въздух" с малък и среден обсег, съобщи днес представителят на руските Въздушно-космически сили полковник Игор Климов, цитиран от ТАСС и Ройтерс.

Според него ракетите са снабдени със самонасочващи се бойни глави и са способни да поразяват въздушни цели на разстояние до 60 км.

САЩ потвърждават версията на Турция

Разузнавателните данни на САЩ за движението на руския военен самолет на 24 ноември потвърждават версията на Турция, че руски изтребители са нарушили турското въздушно пространство, заяви днес постоянният представител на САЩ в НАТО Дъглас Лут, цитиран от Ройтерс.

"Данните на САЩ, които видях, потвърждават версията на Турция за събитията", каза пред журналисти Лут.

Същевременно Лут заяви, че САЩ и НАТО нямат никакво отношение към решението на Турция да свали руския изтребител Су-24:

"Това бе суверенно решение на Турция, взето за турското въздушно пространство в съответствие с правилата, валидни за турските въоръжени сили. Нито САЩ, нито НАТО са имали отношение по въпроса, каза Лут в отговор на въпрос на агенция ТАСС.

Той добави, че от началото на октомври Турция е в контакт с НАТО във връзка с нарушенията на въздушното пространство от руски самолети.

"По този въпрос имаме контакт с Турция. Що се отнася обаче конкретно до този инцидент в случая нямахме никаква координация", посочи Лут.