"Моментът е назрял и ще презрее, докато тези, от които решенията зависят, се чудят дали е назрял. Казвал съм го и друг път - законът се нуждае от разумна, но радикална промяна. Посоката - държавен контрол върху верското образование. Държавата трябва да има своето участие в образованието и възможностите на лицата, които проповядват в определени храмове. Иначе даваме територия на екстремизъм. Нима има нещо лошо в това тези хора да получават своето образование в България?", каза Цацаров пред bTV.

На въпрос дали опасността от радикализация идва от религиозните школи в Саудитска Арабия, той отговори утвърдително.

Главният прокурор заяви още, че изгонването на 5-ма турски граждани от ДАНС има връзка с предстоящите избори, но причината не е само в това.

След като вчера ДАНС изгони още един, а друг определи като нежелан в България, турците, обявени за заплаха за националната сигурност, станаха петима.

"В тези дни - каквото и да се случи - пряко, непряко, косвено- ние го свързваме с изборите. Свързани са и с изборите. Но като цяло са в резултат на една дейност, която е насочена срещу националните интереси. Изборите не са конкретния повод за това", коментира Цацаров пред bTV.

Той подчерта, че са осъществени действия в съответствие със закона и изцяло в  защита на националната сигурност и са "повече от правомерни".

"Не бива да се търси конюнктура и никакъв опит за влошаване на отношенията с нашите съседи. Всеки е заинтересован съседът му да му бъде и приятел. Но дори и между най-добрите съседи съществува една ограда. А в конкретния случай тази ограда е от гранични пирамиди”, добави главният прокурор.

По думите му всяка държава има своето суверенно право да брани своята териториална цялост.

"Ако определени лица, с оглед на изборите и не само на тях са активизирали своята дейност и са започнали да осъществяват - било проповедническа, било политическа дейност, която малко или много е насочена срещу идеята за това, че държавата има цялост, която е ненарушима, то очевидно е, че тези лица не могат да бъдат толерирани и подобно поведение не може да бъде толерирано от българските държавни органи”, подчерта Цацаров.

Попитан дали те са агитирали против териториалната цялост на страната ни, главният прокурор коментира, че може би агитацията е най-мекото понятие.

„Осъществявали са дейност. Да го наречем така”, каза той и добави, че повече подробности не може да разкрие, защото информацията, която е предоставена от ДАНС, е класифицирана.

Уточни обаче, че експулсирането не е от конкретен район.

И допълни, че за единия има забрана да влиза в България.

„И ако той се окаже вън от територията на страната, очевидно е, че няма да бъде допуснат при следващия си опит да влезе. Става дума за лице, което при честите си и повече от постоянни пребивавания тук очевидно е осъществявало дейност, която е най-малкото незаконна и нередна”, каза още главният прокурор.

По думите на главния прокурор не е толкова тревожно, че серия хора получават забрана. Тревожно би било държавата да не реагира, а сега показла адекватна реакция.

Миналата седмица президентът Румен Радев свика среща с шефовете на служби и Сотир Цацаров. Неофициално се разбра, че една от обсъжданите теми е била именно напрежението около Турция преди изборите.